Na našim prostorima krambl je relativno nov desert. U engleskoj kuhinji, međutim, veoma je poznat. Ovo je hrskavi desert koji se pravi vrlo brzo i lako, bez većih poteškoća.
Kako se priprema krambl?
Krambl je poslastica koja se pravi od dinstanog voća i mrvica od brašna/testa sa maslacem. Sam recept potiče iz Velike Britanije i Irske. Ovaj recept za krambl je stekao popularnost nakon završetka Drugog svetskog rata.
Najčešći sastojci ovog deserta su šećer, maslac, brašno i voće ako se pravi slatki krambl.
Međutim, ako želite da napravite slani krambl, on može uključivati meso, povrće, različite soseve ili sireve. Danas je Engleski krambl veoma popularan u Americi, ali svakim danom postaje sve popularniji u mnogim drugim zemljama, a njegova priprema ne zahteva mnogo veština i znanja u kuhinji;
Ako želite da ga pripremite, prvo morate da izaberete proizvode. Od voća možete koristiti jabuke, borovnice, maline, šljive, grožđe, breskve, a u većini slučajeva morate ih dinstati pre nego što ih dodate u recept.
Zatim se priprema testo za krambl - tačnije mrvičasta smesa - brašno se pomeša sa šećerom i maslacom koji je isečen na kockice. U većini slučajeva to se radi prstima, ali možete koristiti i mašinu za hranu.
Rerna mora biti prethodno zagrejana. Stavite dinstano voće u posude na dno. Možete dodati i nekoliko orašastih plodova po vašem izboru. Na vrh stavite mrvičastu smesu u koju možete dodati smeđi šećer da dobijete ukus karamele.
Krambl se peče dok ne dobije hrskavu, braonkastu koru. Možete ga poslužiti uz kuglicu sladoleda, sa kremom od jaja ili pavlakom.
A slani krambl se servira sa prilogom od povrća.
Pogledajte još engleskih deserata, koje možete lako da napravite kod kuće:
- engleski mafini;
- engleski fadž.
Komentari