Bonapeti.rs»Saveti»Šta je krambl (crumble) i kako se pravi?

Šta je krambl (crumble) i kako se pravi?

Šta je krambl (crumble) i kako se pravi?

Na našim prostorima krambl je relativno nov desert. U engleskoj kuhinji, međutim, veoma je poznat. Ovo je hrskavi desert koji se pravi vrlo brzo i lako, bez većih poteškoća.

Kako se priprema krambl?

Krambl je poslastica koja se pravi od dinstanog voća i mrvica od brašna/testa sa maslacem. Sam recept potiče iz Velike Britanije i Irske. Ovaj recept za krambl je stekao popularnost nakon završetka Drugog svetskog rata.

Najčešći sastojci ovog deserta su šećer, maslac, brašno i voće ako se pravi slatki krambl.

Međutim, ako želite da napravite slani krambl, on može uključivati meso, povrće, različite soseve ili sireve. Danas je Engleski krambl veoma popularan u Americi, ali svakim danom postaje sve popularniji u mnogim drugim zemljama, a njegova priprema ne zahteva mnogo veština i znanja u kuhinji;

Ako želite da ga pripremite, prvo morate da izaberete proizvode. Od voća možete koristiti jabuke, borovnice, maline, šljive, grožđe, breskve, a u većini slučajeva morate ih dinstati pre nego što ih dodate u recept.

Zatim se priprema testo za krambl - tačnije mrvičasta smesa - brašno se pomeša sa šećerom i maslacom koji je isečen na kockice. U većini slučajeva to se radi prstima, ali možete koristiti i mašinu za hranu.

Rerna mora biti prethodno zagrejana. Stavite dinstano voće u posude na dno. Možete dodati i nekoliko orašastih plodova po vašem izboru. Na vrh stavite mrvičastu smesu u koju možete dodati smeđi šećer da dobijete ukus karamele.

Krambl se peče dok ne dobije hrskavu, braonkastu koru. Možete ga poslužiti uz kuglicu sladoleda, sa kremom od jaja ili pavlakom.

A slani krambl se servira sa prilogom od povrća.

Pogledajte još engleskih deserata, koje možete lako da napravite kod kuće:

- engleski mafini;

- engleska pita;

- engleski fadž.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni