Kod pečenja pogača ima nekoliko trikova, koje ćemo sa zadovoljstvom podeliti sa vama.
Na prvom mestu je potrebno da poznajete rernu koju koristite, kao i da znate na koliko stepeni se peče pogača. Kada čitate recepte na internetu ili u časopisima i u njima piše da se pogača peče na 180-200 stepeni, nemojte verovati u ovaj podatak potpuno, posebno ako su vaša peć, a samim tim i rerna novi.
Preterano visoka temperatura pečenja može da bude razlog da se pogača podigne i da se ispeče na gornjem delu, pa ćete vi isključiti rernu i misliti da je gotova i pečena.
Rizikujete, da kada izvadite pogaču, ustanovite da je ona unutra sirova i da brzo spadne.
Po pravilu, proizvodi od testa i delom pogače treba da se peku u zagrejanoj rerni na 160-170 stepeni, na najnižem položaju u rerni. Vreme za pečenje treba da bude najmanje 30-40 minuta.
Malo više pogače se peku više i najmanje 40-45 minuta.
Gledajte pogaču kroz staklo rerne i nakon 30 minuta proverite njeno stanje drvenim štapićem i ustanovite da li je pečena.
Ako je vaša rerna jača na gornjem grejaču, možete ga povremeno isključiti. Možete da stavite i aluminijumsku foliju preko pogače, kako bi je sačuvali od pregorevanja. Ipak, zapamtite, da je tačna temperatura za pečenje pogača oko 160-170 stepeni. Na taj način ćete uvek imati perfektne proizvode od testa.
Komentari