Moje teme

AnitaKako pripremate česnicu za Božić?
Kako pripremate česnicu za Božić? Od kraja do kraja je drugačije,negde je od kukuruznog brašna,negde od pšeničnog a negde sa gotovim ili pak razvijenim korama. U mom kraju česnica je parena proja(proja zamešena ključalom vodom) i sprema se odokativno,provrite količinu vode koju želite i sipati u posudu za mešenje pa dodavati brašno dok se ne zamesi tvrdo testo koje se ne lepo za površinu,zatim se na drvenom lopatu istanji rukama i nožem zasecaju linije da se podeli na onoliko parčadi koliko ima ukućana plus dva(jedano je kućno parče drugo za putnika i namernika). U svaki komad se stavi ponešto: novčić,bosiljak,grančica voćke,grančica loze,drvce dovratka vrata,pasulj,kukuruz,paprika,paponjak praseta. Česnica se okreće tri puta zatim najstariji u kući prvo odvaja kućni komad zatim po starosti od najstarijeg do najmlađeg ukućanima pa na kraju komad za putnika i namernika.
AnitaTrpeza za navečerije slave
Kakvu trpezu spremate na navečerije slave? Od starine je ostalo da pripremamo posnu trpezu za navečerije slave bez obzira da li je posno tog dana tj. sreda ili petak.
AnitaPasterizacija hrane u kucnim uslovima
Kako pasterizujete zimnicu? U loncu sa vodom ili u rerni? Kompote i slanu zimnicu pasterizujem u loncu sa vodom koja kada provri ostavim da vri jos 15minuta pa sklonim i ostavim tegle u toj vodi da se ohlade. Neko pasterizuje krace neko duze pa me zanima od cega zavisi duzina tog vrenja vode? A u rerni zapecem dzemove kad ih skuvam mada sam cula da se pasterizuje zimnica tako sto se stavu u pleh nalije voda i ostavi u rerni. Negde pdocitah o pasterizaciji u nasini za pranje sudja,vase misljenje da li je uopste.moguce tako nesto?