bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Gotova jela koja se mogu zamrzavati

Gotova jela koja se mogu zamrzavati

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
462311
Zamrzavanje hrane

Zamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se odmrznu.

Zamrzavanje gotovih jela je veoma zgodno za majke male dece, koja ne žele da jedu hranu iz dečje kuhinje u vrtiću. Pomoću zamrzavanja možete detetu ponuditi svakog dana drugo jelo i da se ono raznoliko hrani. Zamrzavanje ne škodi ukusu gotovih jela, a ne uništava ni korisne materije u hrani. Upravo suprotno, zamrzavanje čuva veliki deo korisnih materija u namirnicama.

Možete zamrzavati čorbe, razna jela, pa čak i deserte. Čorbe imaju nepromenjen ukus nakon odmrzavanja. Gotova jela kao što je meso sa krompirom, grašak, pasulj, kupus, takođe zadržavaju ukus i izgled.

Ne možete zamrzavati pečeni krompir, jer kada se razmrzne svakako nema isti ukus. Voda koja se sakupi u njemi potpuno menja njegov ukus i nijedan začin ne može da promeni tu činjenicu.

Jela koja se mogu zamrzavati

U namirnice koje menjaju svoj kvalitet zamrzavanjem spada kuvani pirinač. To isto važi i za pečeni pirinač, kao i za jela gde preovladava pirinač. Zato se pirinač ne zamrzava kada se spremi. Izuzetak jeste spanać sa malo pirinča ili druge kombinacije gde pirinča ima u malim količinama. Ova jela se slobodno mogu zamrzavati. Kod odrmzavanja jela ukus ostaje nepromenjen.

Slobodno možete zamrznuti i skuvani grašak, pasulj, sam ili u kombinaicji sa različitim vrstama mesa. Ukus jela ostaje isti nakon odmrzavanja.

Kuvani kupus, pečeni kupus ili kupus sa mesom takođe spada u jela koja se bez problema mogu zamrzavati.

Zamrznuta jela

Jela kao što su krompir i meso ili krompir sa povrćem takođe možete zamrzavati.

Što se tiče čorbi, ne postoje neke koje se ne mogu zamrzavati. Svaka čorba se može zamrznuti, a da joj ukus ostane nepromenjen.

Možete zamrznuti i jela sa ćuftama i različitim sosevima. Možete zamrznuti i samo soseve, pa da ih koristite za druga jela.

Gotova jela koja se mogu zamrzavati

Brokoli i karfiol se mogu zamrznuti nakon kuvanja, a možete ih sprmeiti i sa pilećim mesom. Jela budu veoma ukusna i jelo ne menja ukus nakon odmrzavanja. Kuvane šargarepe takođe možete zamrnuti. Možete ih dodavati svakom jelu, koje želete da odmrznete.

Dobro je da stavite jela u staklene tegle, kada želite da ih zamrznete. Nemojte zatvarati tegle, pre nego što se jelo u ptpunosti ohladi. Nakon toga zatvorite i stavite u zamrzivač.

Pre konzumacije je poželjno da izvadite tegle i da ih stavite u frižider, kako bi se jelo polako odmrzavalo. Nakon 24 sata isipajte sadržaj iz tegle u odgovarajuću posudu i zagrejte na šporetu. To je najbolji način da sačuvate jelu ukus.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici, kao i zagrevanje odmrznutih jela u mikrotalasnoj menja ukus jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest