Špansko dinstano jelo

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Špansko dinstano jelo
Fotografije: marcheva14
1 / 2
25/10/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Pravi praznik za čula - magija ukusa i mirisa koja će vas poslati u sunčanu Španiju"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 4 steka
  • čorizo - 150 g kobasice
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 4 čena
  • paprike - 1 komad, zelena + 2 crvene
  • patlidžan - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • bujon - 1 komad, od povrća
  • paradajz - 400 g
  • šećer - 1 kašičice
  • pirinač - 300 g, sa dugim zrnom
  • kurkuma - 1 kašičica
  • šafran - nekoliko prstohvata
  • so
  • biber
  • maslac - 1 supena kašika
  • ras el hanut - 1/4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite luk i beli luk. Paprike se takođe očiste i seku na komade. Patlidžan se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da pusti sokove.

Ako stekovi imaju kožicu ili žilice, obavezno se očiste, izgnječe se prstima i iseku na komade. Čorizo se oljušti i iseče na kružiće.

U šerpu se sipa maslinovo ulje, oko 2 supene kašike i dinsta se prvo polovina iseckanog belog luka, a nakon toga se dodaje iseckan luk i aleva paprika. Promeša se i kuva oko 2 minuta.

Nakon toga se dodaje meso i čorizo i prži se još 5-7 minuta da dobije lepu boju. Dodaju se paprike, opran i osušen patlidžan.

Izmrvi se kockica bujona i dodaje se 200 ml vode, sipa se i kutija paradajza (ako se koriste sveži, oljušte se vadi se unutrašnjost, seče se na komade), kašika šećera, so i sveže mleven biber.

Stavlja se poklopac na šerpu i ostavljamo da se krčka oko 45 minuta ili dok se meso lepo ne skuva.

PIRINAČ:

Šafran se potopi u malo vode. Ostavljamo na oko 15 minuta da se voda oboji. U šerpu sipamo maslinovo ulje i kašičicu maslaca. Prvo se proprži preostali beli luk, kurkuma i začin ras el hanut oko 2 minuta.

Dodaje se pirinač, promeša se, sačekamo da zrna pobele iznutra i sipamo vodu - 1:2.5 vode sa šafranom. Šerpa se poklopi i ostavljamo na umerenoj vatri oko 15 minuta ili dok ne bude gotovo. Serviramo žuti pirinač, a preko njega sipamo meso, povrće i sos.

Izvor: 24 kitchen

Napomena: Koristila sam paradajz iz konzerve u kojem nema mnogo vode i osnovno je pulpa. Meso je bio svinjski stek i trebalo je da očistim kožicu i žilice.

Začin Ras el hanut je emblematičan marokanski začin za pirinač, kuskus i slično. Sadrži mleveni korijander, cimer, đumbir, karanfilć, piment, muskantni oraščić i druge. Obično je miks od 30 vrsta mlevenih začina. Daje predivan i ukus koji se pamti. U ponudi je u Bio prodavnicama.

Koristila sam jasmin pirinač, dugog zrna, odličan je za garnirung, takođe i ovde.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: