Način pripreme
Картофель по-княжески je recept iz ruske pravoslavne kuhinje, krompir su u prošlosti priremali uglavnom odrasli ljudi, tradicionalno je bio služen na prazničnim trpezama, na dan hrišćanskih apostola Sv. Petra i Pavla.
Do dana današnjeg ruski narodi vole ovaj recept, a ja vam toplo preporučujem da ga probate.
Pripremala sam ga dosta puta i čak sam eksperimentisala dodavajući kačkavalj, različite začine, čak i kobasicu, ali meni lično je klasični recept najuspešniji. Izuzetno prosto za pripremu, sa malo sastojaka i ukus će definitivno uspeti da vas privuče.
Dobro je da izaberete relativno sitan krompir, iste veličine, ili ako je moguće da bude mlad. Pleh u kome ćete peći treba da bude manjeg prečnika, oblik nije važan, moj je kockasti, 20/20, vatrostalna činija, ali ako imate glinenu ili keramičku, koristite nju.
Očistite i operite krompir tekućom vodom i stavite ih u šerpu, sipajte vodu koliko da ih pokrije, stavite prstohvat soli, i stavite na vatru da se kuva. Kuvajte kratko, oko 5 minuta obrade, skinite sa vatre, ostavite da se ohladi, nakon toga ih oljuštite.
Ako je krompiri sitan, isecite ga na pola, a ako je krupniji, isecite ga na četvrtine.
Namažite pleh sa delom maslaca, stavite polovinu krompira, odozo izmrvite sir i pokrijte preostalim krompirom. Maslac rasporedite u delovima između krompira.
U posudi umutite žumanca sa svežim mlekom, začinite sa malo soli i biber i ovom smesom prelijte krompir. Stavite ih u rernu i pecite na 200 stepeni 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Isecite zeleni deo od dva struka mladog luka, pospite krompir i servirajte topao.