Tokom zime, suve paprike su omiljeno jelo malih i velikih, a za Badnje veče, trpeza je nezamisliva bez tradicionalnih sušenih paprika, punjenih pasuljem. Nanizane suve paprike mogu da služe kao ukras u kuhinji.
Da biste osušili paprike, potrebne su vam zdrave paprike, ne baš mesnate. Najbolje da se suše crvene paprike. Ostavite ih na tri dana u provetrivoj prostoriji, poređajte na rastojanju jednu od druge.
Nakon toga odaberite zdrave paprike, bez fleka i trulih mesta. Paprike nanižite, iglom probodite dršku ili svaku dršku vežite.
Između nanizanih paprika treba da ostavite dovoljno prostora da se ne dodiruju i da imaju dovoljno vazduha. Zakačite ih na provetrivo mesto i tako ostavite da se suše. Suše se dobro i na suncu, ali uveče treba da se sklone da ne bi bile vlažne.
Rezultat toga je da paprike budu hrskave i lomljive. Da bi se skuvale, treba da se operu hladnom vodom, nakon toga da se potope u toplu da nabubre i vade se semene.
Paprike se pune ili mrvlje u komade i dodaju u jelo. Od suvih paprika se pravi ukusna zimska salata - sasvim lako se zapeče dane pocrni, izrmvite i dodajte luk i praziluk, ulje, sirće i začine po ukusu.
Na isti način sušite i ljute paprike Paprike možete sušiti i isečene na komade. Očistite ih od semenki i drške, isecite na dva ili na četiri dela ili na trake.
Stavite u vrelu vodu i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Nakon toga stavite na rešetku ili za sušenje sudova da se suše. Paprike sušite u rerni sa otvorenim vratima na temperaturi do 60 stepeni.
Možete sušiti na suncu, rasporedite ih na papir i pokrijte gazom. Isečene suve paprike čuvajte u najlon kesi ili zatvorenim teglama.
Komentari