Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli od Kastilje.
Kontroverze oko paprike u procesu pripreme kroz pečenje samo dokazuju ogroman značaj koji slatke sorte američke biljke imaju za nas.
Samo jedna stvar ostaje nesporna u vezi paprike - i sveže i pečene paprike, slatke i ljute, one su konstantno ukusne. I ne samo to, one su izuzetno korisne za zdravlje. One se čak smatraju izvorom multivitamina ili fabrikom vitamina.
Najbolji deo je da kada pečete, kuvate ili konzervirate paprike, one gube veoma mali procenat svojih korisnih supstanci. Bez sumnje, ovo tako poznato i voljeno povrće zaslužuje široko upoznavanje sa njim.
Istorija crvene paprike
Ako sve dobro razmotrimo, paprika spada među najomiljenije vrste povrća, sa ogromnim doprinosom ne samo našoj vezanosti za mesto rođenja, već i raznovrsnosti naših kulinarskih tradicija, u kojima crvena paprika zauzima počasno mesto. I to je razumljivo, ima je u ljutenici u svim njenim varijantama, ajvaru, nalazi se osušena za zimu, u turšijama sa paprikom i kakvim li sve drugim kulinarskim užicima.
Kao svakodnevno povrće, paprika je postala toliko nepromenljiv deo našeg svakodnevnog jelovnika da retko razmišljamo o tome kada je i odakle stigla u naše krajeve. Južna Amerika i Zapadna Indija smatraju se njenom domovinom. Povrće su otkrili početkom 16. veka španski istraživači koji su doneli papriku u Evropu.
U početku su se koristile samo zelene paprike, a zatim su postale poznate crvene. U stvari, crvena i zelena paprika su plod iste biljke, ali u različitoj fazi zrelosti. One crvene, koje ostaju na peteljci skoro do kraja leta, mnogo su aromatičnije i slađe, ali i zelene paprike imaju svoju draž i upotrebu. Svojim laganim dahom, svežim i sirovim ukusom, neizostavni su sastojak prve letnje salate.
Klasifikacija crvene paprike
Crvene paprike, koje se nazivaju i slatka paprika, pripadaju porodici Capsicum ili Capsa, što znači kutija. Ova biološka porodica obuhvata dve velike kategorije vrsta - veliku slatku papriku i niz vrsta ljutih paprika različitog izgleda, veličine, oblika i ljutine.
Velike slatke paprike se takođe dele na vrste. Zelena i crvena paprika su najčešće kod nas, ali se na raznim mestima širom sveta gaje i žuta, bela, narandžasta, pa i ljubičasta.
U stvari, crvena i zelena su klasifikovane u jednu vrstu. One crvene, koje ostaju na stabljici skoro do kraja leta, mnogo su aromatičnije i slađe.
Ove višegodišnje biljke pripadaju porodici krompira. Plod paprike je šuplja bobica, najčešće izduženog ili ovalnog oblika. Crvena paprika sadrži mnogo šećera, proteina, vitamina, eteričnih i masnih ulja.
Hranljiva vrednost i hemijski sastav crvene paprike
100 g proizvoda sadrži:
- 31 kalorija;
- 92% vode;
- 1 g proteina;
- 6 g ugljenih hidrata;
- 4, 2 g šećera;
- 2, 1 g vlakana;
- 2, 1 g masti.
Vitamini i minerali u crvenoj paprici
Crvena paprika je bogata raznim vitaminima i mineralima, evo najvažnijih od njih:
Vitamin C – jedna paprika srednje veličine obezbeđuje 16% potrebnog dnevnog unosa vitamina C, što crvenu papriku čini jednim od najdijetalnijih i najbogatijih izvora vitamina. U 100 g voća količina vitamina C je 128 mg.
Vitamin B6 - 0, 3 mg na 100 g povrća, što je 15% dnevne potrebe ovog vitamina. Vitamin B6 igra važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca.
Vitamin K1 - 4, 9 mg, što predstavlja 6 procenata dnevnih potreba. Ovaj vitamin je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Kalijum - 211 mg na 100 g paprike - mineral kalijum je neophodan za zdravlje srca.
Folna kiselina - poznata kao vitamin B9, folna kiselina obavlja različite funkcije u ljudskom telu, ali je posebno važna za trudnice. 100 g paprike sadrži 46 mikrograma, što odgovara 11% dnevnih potreba.
Vitamin E - snažan antioksidans koji je od posebnog značaja za zdravlje nerava i mišića. U 100 g ima 1, 6 miligrama ili 8 odsto naših dnevnih potreba.
Vitamin A - 63 odsto dnevnih potreba obezbeđuje 100 grama paprike. Vitamin je važan za vid.
Ostali važni minerali u sastavu paprike su magnezijum sa sadržajem od 12 mg, fosfor sa 26 mg.
Iznenađujuće, paprika takođe sadrži procenat masti koji obezbeđuje tako važne omega 3 i 6, odnosno 25 odnosno 45 miligrama na 100 grama.
Koristi od crvene paprike
Poboljšava zdravlje očiju
Najčešći poremećaji oka uključuju makularnu degeneraciju i kataraktu. Ishrana, međutim, može igrati važnu ulogu u nastanku ovih bolesti.
Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u visokim dozama u paprici i poboljšavaju zdravlje očiju.
Redovna konzumacija namirnica bogatih ovim jedinjenjima smanjuje rizik od razvoja katarakte i makularne degeneracije, pa se preporučuje uključivanje korisnih i ukusnih paprika u ishranu.
Crvene paprike smanjuju rizik od anemije
Anemija je uobičajeno stanje koje karakteriše smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik. Jedan od najčešćih razloga za to je nedostatak gvožđa, čiji su glavni simptomi slabost i umor.
Crvena paprika nije samo izvor gvožđa, već sadrži i dosta vitamina C, koji povećava apsorpciju gvožđa. Iz tog razloga, konzumiranje hrane bogate gvožđem poput spanaća ili mesa u kombinaciji sa paprikom smanjuje rizik od anemije.
Pomažu u smanjenju težine
Sagorite više kalorija uz pomoć crvene paprike. Slatke crvene paprike mogu aktivirati termogenezu i povećati brzinu metabolizma. Crvene paprike ne sadrže kapsaicin, koji čini paprike ljutim i izaziva znojenje, ali imaju blagi termogeni efekat koji povećava metabolizam bez povećanja otkucaja srca i krvnog pritiska kao što to čine ljute paprike.
Crvene paprike za lepu kožu, kosu i nokte
Crvene paprike su bogate provitaminom A, što ih čini odličnim sredstvom za ulepšavanje. Konzumiranje ove biljke podstiče rast kose i poboljšava stanje kože.
Sok od crvene paprike je veoma bogat silicijumom, supstancom koja je veoma važna za kosu i nokte, pomaže normalnom funkcionisanju lojnih žlezda. Sok od crvene paprike pomešan sa sokom od šargarepe daje odlične rezultate u čišćenju bubuljica i akni sa kože. Mešavina dva soka se preporučuje i za gasove u crevima, grčeve u stomaku. Preporučena dnevna doza je 50 mililitara.
Semenke paprike su snažan antioksidans
Semenke paprike sadrže mnogo antioksidanata. Kombinovani efekti vitamina A i C stvaraju velike antioksidativne sposobnosti za telo. Likopen u mešavini crvene paprike čini je jednom od supernamirnica. Likopen je ono što paradajz i papriku čini crvenim. Crvena paprika je jedno od povrća sa najviše likopena za koje se pokazalo da pomaže u prevenciji mnogih vrsta raka, uključujući rak prostate i pluća.
Kontraindikacije za konzumiranje crvene paprike
Crvene paprike su korisne, ali u nekim slučajevima treba biti oprezan sa njima. Sa njihovom potrošnjom ne treba preterivati u slučaju:
- bolesti jetre;
- bolesti želuca;
- bolesti creva;
- bolesti bubrega.
Crvena paprika sadrži mnogo sirovih vlakana i esencijalnih ulja, zbog čega su uvedena ova ograničenja.
Isprobajte i naše recepte za crvenu papriku, i to:
Komentari