Suzenje očiju prilikom sečenja luka je dosta neprijatno stanje i prouzrokuje negativne emocije. Zašto se mi zapravo rasplačemo dok sečemo luk? To se dešava zato što luk oslobađa supstancu alinazu koja ispušta iritirajući molekul, koji se naziva sin-propantial-C-oksid ili propantial, on je iritirajuć za oko i izaziva puštanje suza.
Ovaj molekul je sumporno esencijalno ulje kojeg receptori registruju u nosnicama i iritirajuće deluje na sluzokožu. Postoje neke cake koje mogu smanjiti ljute supstance kao i mogu da minimalizuju njihove efekte.
Načini za sečenje luka bez suzenja očiju
• Dasku na kojoj ćete seći luk istrljajte limunom. Jak miris luka neće proniknuti u dasku i možete ublažiti proceduru.
• Pre sečenja nož držite u frižideru 15 minuta. Kada je nož veoma hladan, prilikom sečenja neće odvajati toliko jak miris koji iritira oči.
• Nož treba da bude gladak i oštar. Tup nož otežava proces sečenja i pojava ljutog mirisa je jača.
• Kada počnete da sečete luk, uključite aspirator. Vazduh će početi da se kreće i to će ublažiti efekat na oči. Možete i da sečete kod otvorenog prozora sa istim efektom.
• Druga varijata je da se luk drži i zamrzivaču sat vremena pre sečenja. Hladan luk pušta manje ljut miris.
• Pre sečenja nož stavite u ohlađenu vodu ili u sirće. Ovaj prost trik smanjuje pojavu suza.
• Negde blizu stavite vodu da vri za vreme sečenja luka. Para će razdvojite ljuta isparenja za vreme sečenja.
• U prodavnicama se prodaju naočare za sečenje luka. One pomažu da se smanji delovanje štetnih isparenja od kojih suze oči.
• Druga varijanta je da se luk iseče na velike komade, da se stavi u ključalu vodu i nakon nekoliko minuta da se sitno isecka.
• Uzdužno sečenje luka - od gornjeg ka donjem delu umesto po sredini, smanjuje jačinu mirisa i količinu suza. Upotreba kuhinjskog robota vodi do pojačavanja arome.
Budući da nijedna od izmišljenih opcija u potpunosti ne eliminiše problem, luk se može zameniti mladim lukom, s obzirom da suzenje očiju kod njega izostaje, iako će malo promeniti ukus hrane.
Komentari