Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno umutite belanca?

Kako da pravilno umutite belanca?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219371
Kako da pravilno umutimo belanca?

Umućena belanca su sastojak mnogih ukusnih kolača, poslastica i neverovatnih mafina. Takođe su osnova za jela kao što su omleti ili vazdušaste i mekane palačinke. Jelo će biti veoma ukusno ako se belanca dobro umute. Suprotno popularnom verovanju, nije uvek tako lako kao što se čini, a mnogi ne poznaju osnovne principe postizanja savršeno umućene guste pene.

Pre nego što počnete da mutite belance, potrebno je da izaberete pravo posuđe. Kuhinjske metalne i staklene činije su se pokazale kao najbolje. Plastiku je bolje izbegavati: proces mućenja u njima može biti usporen i pena neće biti tako dobra kao što očekujete.

Pored toga, morate imati na umu da posuda mora biti čista i suva i ni u kom slučaju masna! U masnoj posudi, čak i ako belanca počnu da se pretvaraju u penu, ta pena će biti tečna i neprikladna za upotrebu.

Veoma je važno da sami izaberete jaja. Najbolje je koristiti belanca na sobnoj temperaturi.

Ako se jaja čuvaju u frižideru, pre planiranog mućenja najbolje je da ih izvadite iz frižidera i ostavite na stolu 10-15 minuta da dobiju odgovarajuću temperaturu. Kada se njihova temperatura normalizuje, možete odvojiti žumanca od belanaca. To treba uraditi veoma pažljivo da u belancima ne ostane ni kap žumanca ili ljuske.

Odvajanje belanaca od žumanaca

Tajna dobre, guste i lepe pene je dodavanje dodatnih komponenti. So je glavna stvar. Dodavanje malo soli će olakšati formiranje belanca u željeni oblik. Međutim, neke domaćice tvrde da so može destabilizovati penu i umesto toga koriste malo sirćeta ili limunske kiseline. Zahvaljujući njima, pena će se mnogo lakše umutiti i biće vazdušasta i gušća.

Mnogi recepti preporučuju dodavanje šećera za stvaranje pene, ali treba imati na umu da se najbolji efekat postiže dodavanjem šećera u već malo umućenu penu ili u poslednjoj fazi mućenja.

Ako recept zahteva dodavanje vode, dodajte je polako i u vrlo malim količinama. Previše vode neće dozvoliti željeni efekat.

Pena se može umutiti mikserom ili blenderom. Dovoljno je to učiniti na srednjoj brzini u visokoj posudi, kako ne bi uprljali zidove i sto.

Koliko je pena umućena, možete proveriti okretanjem posude naopako. Ako su belanca pravilno umućena, pena neće ispasti iz posude. Međutim, ovaj metod je malo rizičan. Da biste proverili, samo prođite nožem po peni. Ako ostane jasan i vidljiv trag, onda su belanca pravilno umućena!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest