bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod problema sa želucem

Ishrana kod problema sa želucem

Nina NordNina Nord
Džedaj
10316
Ishrana kod problema sa želucem

Kod problema sa želucem, treba da se obrati pažnja na režim ishrane, kao i način obrade prilikom kuvanja, na odvajanje želudačnog soka i motornu funkciju želuca.

Snažni uzročnici sekrecije želudačnog soka su jaka mesa i bujon od riba, a takođe i bujoni od mesa. Osim toga - sva pržena hrana, kao i meso i riba, dinstani u svom sosu.

Preterana količina želudačnog soka se odvaja prilikom konzumiranja sosa od paradajza, dimljenog mesa i ribe, turšije, mesnih i ribljih konzervi, kuvanog žumanca, proizvoda od belog brašna, nezrelog voća, pikantnih začina, stare masti, kafe, alkohola, kao i gaziranih napitaka.

Slabi uzročnici želudačne sekrecije, koje štede stomak prilikom problema su mlečne supe sa pasiranim kuvanim žitaricama, krem čorbi od povrća, kuno meso i riba.

Ishrana kod problema sa želucem

Slaba sekrecija želudačnog soka izaziva pire kuvanog krompira, šargarepe, tikvice i drugog povrća, rovito kuvana jaja, sveže mleko, sveži sitan sir, suvi hleb, pire od zrelog slatkog voća, slab crni čaj sa svežim mlekom, rafinisano ulje.

Najednostavnije, problematičan želudac izlazi na kraj sa hranom koja je pasirana ili je kašasta. Čvrsta hrana, kao i pržena hrana iritira stomak.

Problematičan želudac iritira takože i hrana sa grubom celulozom, kao što je hleb, orašasti plodovi, mahunarke.

Kod problematičnog želuca se ne preporučuje konzumiranje kože od pileta i ribe. Želudac takođe iritira previše topla hrana.

Kod problematičnog želuca temperatura ne treba da prelazi 37 stepeni. Ne preporučujuje se hrana sa temperaturom ispod 15 stepeni.

Hrana treba da bude u malim porcijama, oko 6 puta dnevno. Da bi se povećao protivupalni efekat, iz ishrane bar jednom dnevno treba da isjljučite so.

Konzumirjate samo kuvano povrće ili pripremljeno na pari. Sladoled je definitivno zabranjen kod problema sa želucem. Možete da jedete kuvanu fidu.

Prepečene jabuke, kompot bez mnogo šećera, razne vrste želea je preporučujuća kod problematičnog želuca. Dijeta ne treba da bude duga, nego samo da simptomi prođu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest