Crni Čaj

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Crni čaj sa narandžom

Crni čaj, beli i zeleni čaj se spremaju od biljke Čaj (Camellia sinensis). Za tri vrste čaja biraju se različiti delovi biljke, tokom različitog doba godine. Osim toga ostavlja se da fermentira u različito vreme. Za beli čaj se skupljaju najmlađi delovi biljke, koji ne podlažu fermentaciji. Za zeleni čaj se koriste svi delovi biljke, a fermentacija se prekida brzo.

Za vreme tog oksidacionog procesa, listovi menjaju boju od zelene u crnu. Crni čaj trpi punu fermentaciju. Nakon toga čaj se pakuje i stavlja mu se trgovačka marka. Tokom poslednjih godina crni čaj je postao jedan od naomiljenijih napitaka - nebitno da li je hladan ili topao.

Tokom poslednjih godina stavljen je nov akcenat na terapeutske prednosti ispijanja čaja. Razume se, postoji veliki broj vrsta čajeva od kojih možete da birate, ali ako niste istraživali dublje ovu temu možete da ne napravite razliku između različitih vrsta.

Ako ne znate ništa o crnom čaju niste sami. Mnogo ljudi nije upoznato sa ovim jednistvenim umirujućim napitkom. Jednom naučili o crnom čaju, sutra lako možete da zamenite jutarnju kafu šoljom čaja. Ajde da vidimo šte je kod njega toliko posebno.

Da bi zaista razumeli fenomen crnog čaja treba da popričamo malo o geografiji. Crni čaj se gaji na visinama, u regionima kao što su Himalajske plave planine. Assam, čijom kultivacijom se bavi više od osamsto imanja, je među najvećim proizvođačima čaja na svetu.

Ovaj crni čaj može da bude pomešan sa afričkim ili cejlonskim čajevima, da bi se dobili engleski ili irski čajevi. Ova smeša je često sretana u evropskim gradovima kao Hamburg i Amsterdam. Nemešani čajevi su takođe veoma popolarni i nazivaju se "single estate teas".

Sastav crnog čaja

Crni čaj

Crni čaj sadrži niz korisnih sastojaka koji dokazano poboljšavaju zdravstveno stanje. U njemu ima velika količina kofeina, vitamina C i E. Crni čaj je veoma jak antioksidans. Drugi sastojci koji mogu da se nađu u njemu su polifenoli, teofilin i teobromin, fluor, niz mikroelemenata, katehina i eteričnih masnoća.

Jedna šolja crnog čaja sadrži 45 mg kofeina.

Priprema crnog čaja

Ako želite da pripremite šolju lepog crnog čaja koristite oko 2 g lista il 1 kašičicu. Prelijte ga s mnogo vrele vode (90-95 stepeni), poparite na pet minuta i nakon toga procedite smesu.

Crni čaj ima gorak čag blago nametljiv ukus. Prvih gitljaj-dva većini ljudi nisu prijatni, ali nakon ispijanja nekoliko šolja pravi ljubitelji se zaljubljuju u njega. Može da se kombinuje s mlekom, šećerom ili medom.

Koristi od crnog čaja

Jedan od ključnih razloga za fenomemnalnu popularnost crnog čaja krije se u njegovoj umirujućoj prirodi. Od davnina poštovaoci čaja su šaljivo objašnjavali da je ovaj napitak za nestabilne nerve, ali sad već ima proverenih i naučnih istraživanja koja dokazuju ovu tezu.

Naučnici sa univerziteteskog koledža u Londonu su otkrili da crni čaj redukuje nivo kortizola - hormona stresa - u krvi. Istraživanje je pokazalo da nivo stresa kod onih koji piju čaj opada brže nego kod onih koji ne piju.

Šolja crnog čaja

Istraživanje je obuhvatilo 75 mladih koji su bili podeljeni u dve grupe i nadgledani u narednih šest meseci. Jedna grupa je pila kofeinski čaj s voćnim ukusom, ali napravljan od sastojaka koji se nalaze u crnom čaju. Druga grupa je dobila placebo, koji sadrži kofein i ima ukus čaja ali ne sadrži prave čajne supstance.

Dve grupe su bile podvrgnute stresnim situacijama - mogućnost nezaposlenja, okrivljeni za krađu u prodavnici ili nekom bolničkom incidentu. Nakon toga grupe su davale usmen odgovor i da opravdaju svoju tvrdnju pred kamerama. Za to vreme istraživači su im merili krvni pritisak i nivo kortizola.

Naučnici su otkrili da su ove situacije značajno uticale na povećanje krvnog pritiska kod obe grupe. Ali nakon oko pola sata nakon toga, onima koji su pili čaj nivo kortizola pao je skoro 50 posto, dok kod onih koji su uzimali placebo, nivo se smanjio samo 27%.

Istraživač Andrju Stepto je rekao: "Prema tradiciji se smatra da se ispijanje čaja povezuje s umirenjem i mnogo ljudi smatra da dok pije čaj on će im pomoći da se izbore sa stresom svakodnevnog života. Makar i da ne smanjuje relani nivo stresa koji doživljavamo, čaj ima jednistven efekat da vrati nivo hormona stresa opet u normalno stanje."

Stepto dodaje: "On ima važan lekoviti značaj jer se sporo opravljanje nakon stresa povezuje s rizikom od hroničnih oboljenja, kao što je koronarna bolest srca."

Crni čaj je poznat po svojim terapeutskim svojstvima. U Kini na primer ljubitelji tvrde da i imaju minimalan rizik od raka ili raznih drugih bolesti. Jasno je inače, da oni ređe imaju zdravstvene probleme od onih koji ne konzumiraju čaj.

Korist od crnog čaja

Crni čaj ima i tonirajuće dejstvo na organizam, zahvaljujući visokom sadržaju kofeina u njemu. On ima razbuđujuće dejstvo, slično onom u kafi. Drugi sastojak čaja - katehin, ima antioksidansno dejstvo na organizam.

Pogrešno bi bilo nazvati crni čaj magičnim lekom. Ispijanje napitka nam ne garantuje da ćemo se sačuvati od ozbiljnih obolenja. Ali je dokazano da redovna konzumacija crnog čaja ima terapeutske prednosti i da ako nam ovaj čaj postane navika bićemo sačuvaniji od srčanih bolesti, raka i bolesti povezanih sa stresom.

Kao rezultat možete da date šansu crnom čaju. S njiegovim ispijanjem nisu povezani nikakvi neželjeni efekti, dok ima dosta dokaza koji ga predlažu kao zdravu alternativu drugim napitcima.

Mršavljenje s crnim čajem

Redovno ispijanje čistog crnog čaja može značajno da poboljša težinu i da vas oslobodi suvišnih kilograma.

U crnom čaju se nalaze korisne materije, koje smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, smanjuju do minimuma upijanje masnoća u organizam. Napitak ima efekat mršavljenja samo ako mu se ne dodaju pojačivači kao što su šećer, mleko, pavlaka i drugo.

Štete od crnog čaja

Važno je da se zna da čaj ne treba da se konzumira u većim količinima od 2-3 šolje dnevno jer može da izazove nesanicu, kao u da naruši sistem organa za varenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni