Svi maštamo o tome da imamo gladak i čvrst stomak, ne samo zbog toga što nam daje veće samopouzdanje, već i zbog toga što je simbol dobrog zdravlja. Ravan stomak govori o opštem dobrom zdravstvenom stanju. Onda se stomak oseća komforno, oslobođen problema sa nadutošću i zatvorom.
Balansirana ishrana i fizička aktivnost su ključ ka njegovom zdravlju.
Evo nekoliko najčešćih problema, povezanih sa stomakom, i pravilnih rešenja kako da se sa njima izborimo.
1. Kada se kilogrami gomilaju tačno na stomaku
Izbegavajte:
- Masnu hranu – maslac, pavlaku, kobasice, masno meso, slatkiše, sladoled. Ne treba potcenjivati masnoće sakrivene u pohovanom pilećem mesu i ribi. Brza hrana se takođe ne preporučuje;
- Alkohol – on se pretvara u trigliceride – lipide, koji se gomilaju na stomaku;
Preferirajte:
- Dnevni jelovnik sa opadajućim količinama – obilan doručak, razuman ručak i laka večera;
- Biljne masnoće – možete sebi dozvoliti 2-3 kašike za ručak i duplo manje za večeru;
- Proteine – neophodni su Vam 250 g belog mesa ili 300 g ribe dnevno. Treba uzeti u obzir da su crvena mesa masnija, zato ih ne konzumirajte češće od 2 puta nedeljno;
- Povrće – poželjno u svakom obroku. Možete ga kombinovati sa makaronima, pirinčem ili krompirom. Ipak, samo do 3 puta nedeljno;
- Kuvanje na pari;
- Lagani deserti – kiselo mleko, nemasna vurda kombinovani sa svežim sezonskim voćem.
2. Kada je stomak nadut
Izbegavajte:
- Kupus, pasulj, celer, kao i sireve sa tvrdom korom;
- Monotone dijete – ponavljanje perioda u kojima se hranite istim namirnicama, jer provocira probavni trakt da proizvodi čas više žuči, čas više kiselina. Na taj način narušavate pravilno funkcionisanje probavnog trakta;
- Sirovo povrće u svakom obroku;
- Preterano masnu i previše začinjenu hranu;
- Previše vruća ili previše hladna jela;
Preferirajte:
- Ishranu u isto vreme tokom dana uz trajanje obroka od najmanje 20 minuta;
- Kuvano povrće
- Sezonsko voće – dobro sazrelo i bez kore (oljušteno);
- Integralne proizvode (celo zrno) – hleb, pirinač, testenine. Oni sadrže mnogo vlakana. Uvek ih kombinujte sa povrćem, kako bi olakšali varenje;
- Raznovrsna ishrana – različite namirnice u malim količinama;
- Dobro žvakanje – omogućava bolju i bržu transformaciju hranjljivih sastojaka;
- Voda – između obroka i u manjim količinama, ali često i tokom celog dana.
3. Kada Vas boli stomak:
Izbegavajte:
- Povrće čija vlakna nije moguće svariti i koja izazivaju povećanu proizvodnju enzima, koji uznemiravaju creva. To su naprimer repa, luk, krastavac, kupus i karfiol;
- Začini, alkohol, preterana konzumacija kafe ili čaja;
- Čokolada i hrana bogata masnoćama – kobasice i sirevi.
Preferirajte:
- Kuvane tikvice, šargarepu, šparglu, bundevu, boraniju;
- Beli hleb, pirinač i testenine;
- Pire od voća;
- Bela mesa i ribu;
- Mleko, obogaćeno probioticima.
Komentari