Čir može ugroziti kako želudac, tako i dvanaestopalačno crevo. Oblik može biti akutni ili hronični. Osnovni deo lečenja je pravilna dijeta kod čira.
Čir je oboljenje koje se pojavljuje kao posledica druge bolesti. Može da bude rezultat istovremenog delovanja nekoliko činjenica tako što je od suštinsnog značaja nasledna predispozicija. Kao rizici određuju se i faktori poput pušenja duvana i nezdrava hrana.
Generalno, čir protiče hronočno i traje godinama. Njegovo potpuno izlečenje dešava se samo strogim pridržavanjem pravilnog režima života i pravilne ishrane kod čira.
Principi dijete kod bolesti čira

Evo osnovnih princima dijete, koja se primenjuje kod bolesti čira:
Grubo voće i povrće poput krastavaca, rotkvice, paprika, kupusa, repe, šargarepe, tvrdih jabuka i krušaka, dunja itd ne sme se konzumirati sirovo. Za taj cilj se kuvaju, peku i pasiraju. Kada prođe period napada, može se uzimati i narendano.
Jela i hrana koja se konzumira ne sme da iritira želudačku sekreciju, s obzirom na to da ona može da ojača teskobe. To će reći da oni ne smeju da je bude svojim fizičkim kvalitetima (čvrstoća, temperatura), niti da deluju hemijskim putem (kiseli, slani, ljuti).
Na sluzokožu želudca i dvanaestopalačnog creva napici od nekih žitarica - pirinča, pšenice, ovsa, koje se koriste za takozvane sluzaste supe, deserte itd, deluju izuzetno blagotvorno. Žilice bogate celuloznim ljuspama i semenke voća i povrća od paradajza, breskvi, krušaka, dobro bi bilo da se ogule i čak da se pasiraju pre konzumacije.
Sok od svežeg kupusa
je bogat supstancom protiv čira i toplo ga preporučuju lekari. Blagotvorno delovanje ima pasirana hrana, kuvano i pečeno povrće i voće.Procese oporavka pogođenog mesta podržavaju mlečni proizvodu, jaja, meso i riba u dovoljnoj količini.
Preporuka kod čira je da se prati redovan režim ishrane - doručak, užina, ručak, poslepodnevna užina i večera. Dijeta koja će se primeniti obavezno treba da bude u skladu sa fazom bolesti. Za vreme krize, na primer, nudi se pre svega tečna hrana.
Kod poboljšanja postepeno se dodaju keksići, mleveno meso, hleb, pirei od povrća i voća. Nakon oporavka dijeta se diverzifikuje, ali u krugu dozvoljene hrane.
Dozvoljena hrana kod čira

- beli hleb (može integralni, ali ne i ražani), dvopek, keksići;
- pirei od povrća (šargarepa, krompir, slatke paprike), paradajz pire;
- dobro sazreo paradajz bez semenki i ljuspi;
- voćni sokovi od jagoda, trešanja, slatkih jabuka, kajsjija, slatkih vodenih;
- kruške, pomorandže, limun i drugo;
- ovsena kaša, mleko i krem supe;
- pavlaka, sitan sir, svež sir, kačkavalj, kravlji maslac;
- maslinovo ulje, susamovo ulje;
- rovita jaja;
- kuvano teleće meso, kuvana ili pečena na roštilju krhka svinjetina i govedina;
- meso, pile, belo ptičije meso;
- bela rečna ili morska riba;
- slabo zaslađeni kompoti;
- skrobni deserti, mlečni i vanilin krem;
- neki začini - peršun, mirođija, kumin, čubar, pčelinji med.
Potpuno zabranjena hrana kod čira

Za vreme proticanja bolesi u potpunosti je zabranjena:
- pržena hrana, pikantni sosevi;
- sirovo i tvrdo voće;
- džem i šećerni proizvodi;
- sirovi povrće;
- variva od mahunarki (pasulj, grašak, bakla);
- slane konzerve od povrća, turšije, konzervisana slana hrana;
- luk, beli luk, pečurke;
- ražani hleb;
- alkohol, jak crni čaj, kafa;
- čokolada, gazirana i kisela mineralna voda, kukuruz;
- neki začini - crni biber, ljuta aleva paprika, senf i drugo.
Takođe, pogledajte kako sok od krompira pomaže kod čira i saznajte da li može da se jede beli luk kod čira i koji napici štete kod čira.
Komentari