bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana kod hemoterapije

Ishrana kod hemoterapije

DesislavaDesislava
Početnik
672
Ishrana kod hemoterapije

Ako ste na hemoterapiji i želite da se osećate što je bolje moguće za to vreme, ono sa čime se hranite može olakšati u velikom delu vaše stanje. Terapija zracima i hemoterapija ne utiču samo na karcinom, nego i na organe za varenje.

Iako je kod svakog čoveka drugačije, nije loše da se upoznate sa nekim savetima o ishrani koji mogu da vam pomognu da izađete na kraj sa neprijarnim neželjenim efekrtima.

Hemoterapija može da promeni osećaj prema nekoj hrani, da im da metalni ukus ili da ih učini nepodnošljivim za vas.

Najčešće se to primećuje kod mesa i vode. Ako ne možete da pijete običnu vodu, kupite sa ukusom mineralnu ili stavite krišku limuna u česmovaču. Sa mesom možete učiniti sledeće, probajte da ga zamenite sa drugim izvorima proteina kao što su jaja, niskomasni mlečni proizvodi, pasulj i riba.

Mnogi ljud na hemoterapiji dobijaju zatvor. Zato se postarajte da održavate odranizam hidriranim, uzimajte dovoljno tečnosti i povećajte unos vlakana. Stolicom čovek izbacuje sve što mu nije potrebno i zato je mnogo važno da izađete na kraj za zatvorom.

Pazite sa gomilanjem kilograma. Mnogi ljudi za vreme lečenja gomilaju višak kilograma, koji su štetni za njih iz mnogo razloga. Zato birajte hranu sa niskim sadržajem masti, i povećajte povrće.

Ako ste od onih koji od neželjenih efekata imaju dijareju, izbegavajte masnu i prženu hranu, kofein, zaslađene napitke i voćne sokove, sirovo povrće i sladak alkohol. Hrana koja se obično dobro podnosi uključuje ovsenu kašu, više voća bez kože, slatki krompir i pirinač.

Pažljivo pratite čime se hranite, vodite dnevnik hrane koja vam izazivaj zatvor, dijareju i mučninu. To bi mnogo pomoglo specijalistima da bi mogli optimalno da vam budu od koristi.

Ishrana kod hemoterapije

Neke vrste hemoterapije izazivaju rane u ustima. U tom slučaju izbegavajte pikantnu i toplu hranu, alkohol i pijte više tečnosti da biste održavali usta vlažnim. Nakon jela isperite slanom vodom, to značajno može ublažiti simptome.

Pijte mnogo tečnosti. Povraćanje i dijareja, kombinovani sa nedovoljnim unosom tečnosti mogu dovesti do dehidratacije. Znakovi za to su suva i lepljiva usta, upadle oči, odvajanje malo urina, nesposobnost plakanja. Unos mnogo tečnosti može da vas spasi od dehidratacije.

Savladajte mučninu. Izbegavajte toplu hranu, jedite hranu jakok mirisa i pikantnu hranu. Da biste smanjili mučninu, pijte čaj od đumbira ili majčine dušice.

Izbegavajte alkohol. Za vreme hemorapije treba da štedite jetru, zato što ona pomaže organizmu da se izbori sa toksinima. Alkohol može povećati stomačno-crevno neraspoloženje i da utiče na lekove koji idu u z hemoterapiju.

Ne unosite dodatke ishrani i ograničite unos zelenog čaja. Oi sadrže mnogo vitamina i minerala koji u kombinaciji sa nekim sastojcima iz lekova mogu delovati kao droga.

Zeleni čaj sadrži fitohemikajije i antioksidante koji mogu imati negativan efekat na hemoterapiju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest