Gotovo svako od nas je imao uznemiren želudac s vremena na vreme. Simptomi uključuju mučninu, loše varenje, povraćanje, naduvenost stomaka, dijareju ili zatvor.
Postoji mnogo potencijalnih razloga za uznemiren želudac i lečenje varira u zavisnosti od osnovnog razloga. Srećom, različita hrana može da umiri vaš želudac i da vam pomognu da se brže osećate bolje.
Evo neke od najbolje hrane za uznemiren želudac.
Đumbir može da ublaži mučninu i povraćanje
Mučnina i povraćanje su često sretani simptomi uznemirenog želuca. Đumbir, aromatični jestivi koren jarko žute kore se često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje ova dva simptoma.
Đumbir može da se konzumira sirov, kuvan, namočen u vruću vodu ili kao dodatak i efikasan je u svim oblicima. Često ga uzimaju žene koje pate od jutarnje mučnine i povraćanja koji mogu da nastanu za vreme trudnoće.
Pregled 6 proučavanja u kojima je učestvovalo više od 500 trudnica ustanovilo je da je uzimanje 1 g đumbira dnevno povezano sa 5 puta manje mučnine i povraćanja za vreme trudnoće.
Đumbir je takođe koristan za ljude koji su izloženi hepoterapiji ili operaciji, s obzirom na to da ova lečenja mogu da izazovu jaku mučninu i povraćanje. Uzimanje 1 grama đumbira dnevno pre nego što odete na hemoteraijiu ili operaciju, može značajno da smanji težinu ovih simptoma. Način na koji utiče nije u potpunosti izjašnjen, ali se pretpostavlja da đumbir reguliše signalizaciju nervnog sistema u želucu i ubrzava brzinu kojom se želudac prazni tako što na taj način smanjuje mučninu i povraćanje.
Đumbir se obično smatra bezopasnim, ali kiselini, želudačni bolovi i dijareta mogu da se pojave kod doza iznad 5 grama na dan.
Kamiilica može da smanji povraćanje i da umiri crevni diskomfort
Kamilica, biljka sa malim belim cvetićima, je tradicionalni lek za uznemirene želuce- Kamilica može da se osuši i skuva u čaj. Ipak, uprkos njenoj širokoj upotrebi samo ograničen broj istraživanja potvrđuje njenu efikasnosti kod probavnih tegoba. Jedno malo proučavanje je ustanovilo da dodavanje kamilice smanjuje težinu povraćanja nakon lečenja hemoterapijama.
Jedno proučavanje na životinjama je ustanovilo da ekstrakt kamilice ublažava dijareju kod miševa smanjujući grčeve u crevima i smanjuje količinu vode koja se izlučuje stolicom, ali je potrebno više istraživanja kako bi se videlo da li se ovo odnosi na ljude. Kamilica se takođe često koristi u biljnim suplementima koji ublažavaju želudačne tegobe, gas, naduvenost stomaka i dijareju, kao i kolike kod beba.
Menta može da ublaži simptome sindroma iziritiranog creva
Kod nekih ljudi iziritirani želudac je uzrokovan sindromom iziritiranih creva ili IBS. IBS. IBS je hronični poremećaj creva koji može da izazove bolove u želucu, naduvenost stomaka, zatvor i dijareju. Iako IBS može da bude težak za urpavljanje, proučavanja pokazuju da menta može da pomogne u smanjivanju ovih neprijatnih simptoma. Uzimanje kapsula od maslaca od mente dnevno tokom najmanje dve sedmice može značajno da smanji bol u želucu, gasove i dijareju kod odraslig sa IBS-om.
Istraživači smatraju da ulje od mente radi kroz opuštanje mišića u gastrointestinalnom traktu, smanjujući težinu grčeva u želucu koji mogu da uzrokuju bol i dijareju.
Menta je bezopasna za većinu ljudi, ali se preporučuje oprez kod pacijenata sa teškim refluksom, hijetalnom hernijom, kamenjem u bubrezima ili bolestima jetre i žuči, s obzirom na to da ovo može da pogorša ta stanja.
Laneno seme pomaže kod zatvora i bola u želucu
Laneno seme je malo vlaknasto seme koje može da poogne u regulisanju pokreta ccreva i za ublažavanje zatvora i bola u stomaku. Hronični zatvor se određuje kao manje od tri pokreta creva nedeljno i često se povezuje sa bolom u stomaku i diskomfortom. Dokazano je da laneno seme, konzumirano ili kao mleveno kaneno brašno ili laneno ulje, ublažava neprijatne simptome zatvora.
Drugo proučavanje je ustanovilo da oni koji jedu kifle od lanenog semena svaki dan, imaju 30% više pokreta creva svake nedelje, nego što su imali kada nisu konzumirali kifle sa lanom.
Papaja može da poboljša varenje i da bude efikasna za čireve i parazite
Papaja je slatko tropsko voće narandžaste boje koje se ponekad koristi kao prirodno sredstvo za stomačne tegobe. Papaja sadrži papain - moćan enzim koji razgrađuje proteine u hrani koju jedete, što je čini lakšom za upijanje i apsorbovanje. Neki ljudi ne proizvode dovoljno prirodnih enzima kako bi u potpunosti apsorbovali hranu, tako da konzumiranje dodatkih enzima kao što je papain može da pomogne u ublažavanju njihovih simptoma uznemirenog želuca.
Ne postoji mnogo proučavanja za koristi papaina, ali jedno proučavanje je ustanovilo da redovno uzimanje koncentrata papaje smanjuje zatvor i naduvenost kod odraslih. Papaja se koristi i u nekim zapadnoevropskim zemljama kao tradicionalan lek za grčeve u želucu. Ograničen broj istraživanja na životinjama podržava ove tvrdnje, ali je potrebno više istraživanja na ljudima.
I na kraju, semenke papaje se uzimaju i oralno kako bi se eliminisali crevni paraziti koji mogu da žive u crevima i da uzrokuju težak abdominalni diskomfort.
Zelene banane
Uznemiren želudac uzrokovan infekcijom ili trovanjem hranom, često praćen dijarejom. Proučavanje je ustanovilo da je dodavanje skuvanih zelenih banana skoro četiri puta efikasnije kod eliminisanja dijareje, neko samo na bazi pirinča. Moćni efekti zelenih banana protiv dijareje su posledica specijalne vrste vlakana koji sadrže poznat kao rezistentski skrob. Postojani skrob ne mogu da usvoje ljudi, tako da nastavlja kroz digestivni trakt čak do debelog creva, kraji deo creva. U debelom crevu one polako fermentiraju bakterijama u crevima da bi proizvele kratkočlane masne kiseline koje stimulišu creva da apsorbuju više vode i da očvrsnu stolicu. Osim toga, s obzirom na to da se otporni skrobovi pretvaraju u šećere kada banane sazrevaju, nije poznato da li zrele sadrže dovoljno otpornog skoba kako bi imali iste efekte.
Suplementi pektina mogu da spreče dijareju i disbiozu
Kada želudačne bolesti ili bolesti, uzrokovane hranom uzrokuju dijareju, suplemente pektina mogu da pomognu da se ubrza oporavak. Pektin je vrsta biljnog vlakna koja se nalazi u velikim količinama u jabukama i citrusnom voću. Često su izoovani ovim voćem i prodaje se kao hranljivi proizvod ili suplement. Ljudi ne apsorbuju pektin tako da ostaje u crevnom traktu gde je bio veoma efikasan. Zapravo, jedno proučavanje je ustanovilo da 82% bolesne dece koja svakodnevno uzimaju dnevne suplemente pektina, oporavljaju se od dijareje u roku od 4 dana u odnosu sa jedva 23% dece koja ne uzimaju suplemente pektina.
Pektin takođe ublažava uznemiren želudac tako što podstiče rast dobrih bakterija u digestivnom traktu. Ponekad ljudi razvijaju neprijatne simptome gasova, naduvenost stomaka ili bolove u stomaku zbog disbalansa bakterija u njihovim crevima.
Ovo može da se desi iz različitih razloga, ali je posebno često posle infekcija creva, nakon unosa antibiotika ili za vreme perioda jakog stresa,
Suplementi pektina mogu da pomognu u ponovnom balansu creva i u smanjivanju ovih simptoma kroz povećanje rasta dobrih bakterija i smanjivanje rasta štetnih.
Dok su suplementi pektina efikasni za ublažavanje dijareje i za podsticanje zdravstvenog disbalansa, nije poznato da li prirodna hrana, pogata pektinom, ima iste koristi. Potrebno je više istraživanja.
Hrana bogata probioticima može da reguliše pokretljivost creva
Ponekad uznemiren želudac može da bude uzrokovan disbiozom, disbalansom u vrsti ili brojem bakterija u crevima. Konzumacija hrane sa probioticima koji su dobri za želudac, može da pomogne u korigovanju ovog disbalansa i da smanji simptome gasa, naduvenosti stomaka ili neredovnih creva.
Hrana koja sadrži probiotik kod bolnog želuca uključuje:
- Kiselo mleko - nekoliko proučavanja pokazuje da konzumacija kiselog mleka koje sadrži žive, aktivne bakterije, može da ublaži kako zatvor, tako i dijareju;
- Mlaćenica;
- Kefir - ispijanje 2 šolje (500 ml) kefira na dan za jedan mesec može da pomogne ljudima sa hroničnim zatvorom da imaju redovniju pokretljivost creva;
Lagani ugljeni hidrati mogu da budu lakše tolerisati
Lagani ugljeni hidrati poput pirinča, ovsene kaše, keksića i prepečenog hleba često se preporučuju ljudima koji pate od bolnog želuca. Mnogi ljudi kažu da je ovu hranu lakše zadržati kada se ne osećaju dobro. Dok lagani ugljeni hidrati mogu da budu ukusniji za vreme bolesti, važno je da ponovo proširite svoju dijetu najbrže moguće. Preterano ograničavanje dijete može da vas štiti od dobijanja dovoljno vitamina i minerala koji su vašem telu potrebni da bi se izlečilo.
Kuvani krompir
Krompir će vam pomoći da apsorbujete tečnost kako bi vas zaštitili od dehidratavije i u isto vreme će pomoći da očvrsnete stolicu zbog visokog sadržaja skroba i niskog sadržaja vlakana. Samo ne zaboravite da prvo ogulite kožu s obzirom na to da ona može da iziritira vaš želudac.
Prirodan kikiriki puter
Kada se vaš stomak ne oseća toliko dobro, često ne želite mnogo da jedete. Ali je još važno da vašem telu dajete vitamine i minerale koji su vam potrebni. Kikiriki puter će vam obezbediti i vitamin B6 i magnezijum. Poznato je da kikiriki puter umiruju vaš želudac, a Medicinski centar Univerziteta u Picburgu čak ga preporučuje pacijentima sa gastroezofagealnim refluksom koji može da izazove kiseline i želudačnu uznemirenost.
Kefir
Prema Klivlandskoj klinici većina mlečnih proizvoda je zabranjeno kada imate dijareju, sa izuzetkom kefira. Kefir je fermentisani mlečni napitak koji sadrži probiotike koji mogu da oporave korisne bakterije koje je telo izgubilo prilikom bolesti, piše vebsajt Klivlandske klinike. Prosto se uverite da su kiselo mleko ili kefir sa niskim sadržajem šećera, savetuje vebsjat; veći nivoi šećera mogu da dovedu do pogoršavanja simptoma dijareje i dodatno da smanje gubitak vode i elektrolita.
Ovas
Dodavanje celih zrna može da umiri bolest stomaka i da spreči eventualne probleme sa crevima.
Šta ne smete da jedete kod bolnog želuca
• Mleko, sir ili sladoled
Mleko, sir i sladoled su teški za vaše varenje, s obzirom na to da imaju visok sadržaj masti. Iz tog razloga oni treba da se izbegavaju za vreme želudačnih bolova. Obično niskomasno kiselo mleko je bogato probioticima, koji pomažu zdravlje creva. Malo kiselog mleka za vreme uznemirenog želuca može da pomogne u ublažavanju bolesti.
• Pržena hrana
Hrana koja je pržena bogata je uljima i mastima i obično je teža za varenje želuca. Za vreme želudačnog bola, čuvajte se takve pržene hrane kako biste ublažili svoje simptome.
• Sirovo voće i povrće
Dok je sirovo voće i povrće odlično za zdravlje, kada se konzumira na uznemiren želudac, ono može da pogorša stanje. To je tako, zato što je to hrana sa visokim sadržaje vlakana. Preporučuje se da se čuvate od njih istovremeno dok želudačna uznemirenost ne nestane.
• Kofein ili alkohol strong
Kofein i alkohol mogu da povećaju nivoe kiselosti u želucu, što dovodi do mučnine. Kofein takođe može da pogorša simptome dijareje. Čuvajte se kofeina i alkohola kako biste izbegli pogoršavanje simptoma.
• Citrusno voće i hrana sa visokom kiselošći
Visoko kisela hrana kao što je citrusno voće i paradajzi, verovatno će izazvati refluks kiseline. Ovo može da pogorđa već postojeće simptome, dodatno uzrokujući kiseline i mučninu. Limeta, grožđe, ananasi, prerađena hrana i šećer su primer za hranu sa visokom kiselošću.
Komentari