Jaborandi

Elena MatevaElena Mateva
Pomoćnik kuvara
1932
Jaborandi

Jaborandi predstavlja zimzeleni žbun ili malo drvo. Jaborandi je visok od 3 do 7 metara. Svojstva, koje priroda daje ovom drvetu su jedni od najkorisniih u lečenju mnogih bolesti.

Listovi jaborandija su ovali ili u obliku koplja, nazubljeni na vrhu. Imaju slab miris i gorak ukus. Drvo je poreklom iz Južne Amerike gde se raširilo po svetu.

Sakupljanje jaborandija

Sezona cvetanja Jaborandija varira u zavisnosti od geografske oblasti u kojoj se nalazi. Uglavnom se koriste listovi, stabla i u retkim slučajevima plodovi. Listovi koji se sakupljaju treba što pre da se osuše. Nakon toga se čuvaju u zatvorenim teglama

Sastav jaborandija

Biljka jaborandi

Listovi jaborandija sadrže mnoge cenjene sastojke, uključujući alklaloide, eterična ulja, taninsku kiselinu itd.

Primena jaborandija

Jaborandij se odavno koristi kao biljka u Severnoj Americi. Lokalni ljudi koristi biljku kao prirodno sredstvo za lečenje epilepsije, konvulzije, gonoreje, groznice, gripa, pneumonije, bolesti bubrega, psorijaze, nervoze. Proširena savremena istraživanja dokazuju mnogo efikasnosti iz ovog lečenja.

Listovi imaju protivupalna i diuretička svojstva. Oni su korišćeni od travara za lečenje bronhitisa, astme, difterije, laringitisa, problema sa bubrezima, hepatitisa, dijabetesa, otoka i visoke temperature. Napitak ili hladno potapanje listova izaziva znojenje u roku od 10 minuta.

Listovi se koriste još i kao tonik za kosu koji sprečava opadanje kose.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji