Kajsije

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Kajsije

Kasije su sitni, zlatni, narandžasti plodovi, meke i baršunaste površine, ne previše sočni, ali svakako slatki. Kasije su jedno od najiščekivanijih letnjih voćki. Zlatno-narandžasta boja i baršunasta kožica čine kajsiju neodoljivom.

Kasije potiču iz Kine, ali su u Evropu donete preko Jermenije, zbog čega je njihov naučni naziv Prunus armenaica. Drveće je kajsije doneto je u Virdžiniju 1720. godine, a španski misionari su proširili zasade u Kaliforniju 1792. Tamošnja klima je savršeno pogodna za useve kajsije, tako da je glavna proizvodnja kajsija u Sjedinjenim Državama iz sunčanih polja Kalifornije.

Sastav kajsije

Kasije su odličan izvor vitamina A, vitamina C, vlakana, kalijuma i triptofana. Sadrže zavidne količine vitamina B grupe, E i PP. Bogate su ugljenim hidratima, od kojih su većina pektinske supstance i lako svarljivi šećeri - fruktoza, glukoza i maltoza.

Kasije sadrže fitokemikalije koje se nazivaju karotenoidi — jedinjenja koja voću i povrću daju crvenu, narandžastu i žutu boju. Moćan antioksidant likopen je jedan od karotenoida koji se nalaze u kajsijama. Jedna kajsija sadrži 16, 8 kalorija, 0, 49 g proteina i 1 miligram holesterola.

Sveže kajsije

Odabir i čuvanje kajsija

Sezona kajsije je od maja do avgusta. Zimi se uvoze iz Južne Amerike. Pri izboru kajsija treba tražiti plodove bogate narandžaste boje, izbegavajući one koji su bledi i žuti. Kajsije takođe treba da budu malo mekane. Da bi bili najbolji antioksidansi, treba birati potpuno zrelo voće. Izbegavajte kajsije sa previše mekim i smeđim flekama, jer su to znaci prezrelosti.

Čuvajte kajsije do 2-3 dana na sobnoj temperaturi, na tamnom, suvom i hladnom mestu možete ih čuvati do 3 nedelje.

Upotreba kajsija u kulinarstvu

Kasije se mogu konzumirati i kao sveže voće i sušene ili se koriste za pravljenje slatkiša i slatka i džema. Plodovi se takođe mogu destilovati za pravljenje rakije i likera. Voćni nektar kajsije je jedan od najukusnijih. Kajsije su deo mnogih kremova. Koriste se za dekoraciju, a za očuvanje zimi od njih se pravi kompot.

Eterična ulja iz njihovih koštica se komercijalno prodaju kao ulje gorkog badema. Turska, Italija, Rusija, Španija, Grčka, SAD i Francuska su vodeći proizvođači kajsije.

Sa kajsijama možete pripremiti mnoge ukusne recepte. Pogledajte neke od: svinjski file sa kajsijama, sočni veganski kolač sa kajsijama, biskvit sa kajsijama, ledeni čaj od domaće breskve i kajsije, rolat sa kajsijama, sirup od kajsije, rikota mafin sa kajsijama, kakao torta sa kajsijama, letnji kompot sa dženarikom i kajsijama i još mnogi drugi.

Posuda sa kajsijama

Koristi od kajsije

Hranljive materije u kajsijama mogu pomoći u zaštiti zdravlja srca i očiju. Konzumiranje tri ili više kajsija dnevno smanjuje rizik od makularne degeneracije povezane sa uzrastom. Makularna degeneracija je jedan od glavnih uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Vitamin A, koji se nalazi u izobilju u kajsijama, dobar je antioksidans koji promoviše dobar vid i štiti od slobodnih radikala.

Visoka koncentracija beta-karotena i likopena u kajsijama čini ih izuzetno važnom namirnicom za zdravlje srca. Oni štite LDL holesterol od oksidacije, što može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Karotenoidi i likopen značajno smanjuju rizik od razvoja raka prostate. Samo jedna šaka kajsija sadrži preporučenu dnevnu dozu beta karotena potrebnu našem telu.

Kajsije takođe sadrže hranljive materije kao što je vitamin A, koji pomažu kod dobrog vida. Vitamin A je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija i tkiva. Slobodni radikali mogu oštetiti očno sočivo.

Kajsije su takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u poboljšanju procesa varenja. Kajsija je idealna protiv zatvora i digestivnih poremećaja kao što je divertikuloza. Suve kajsije konzumirajte kod zatvora jer sadrže više vlakana od svežih i u ovom slučaju su korisnije za zatvor. Kajsija je poznata i kao moćna pomoć protiv glista.

Beskrajna lista sastojaka i koristi kajsija može se nastaviti u nedogled, nije iznenađenje da su sušene kajsije bile broj jedan na listi zaliha NASA-inih astronauta.

Korpa sa kajsijama

Kalijum u kajsijama je veoma važan mineral za celokupno zdravlje organizma. Pomaže u ravnoteži tečnosti u telu – pomaže protiv zadržavanja tečnosti i istovremeno štiti od dehidracije.

Koštice od kajsije su takođe veoma korisne. Po nutritivnom sastavu i korisnim materijama približavaju se bademima. Koštice kajsije se u narodnoj medicini koriste za ublažavanje laringitisa, bronhitisa i nekih drugih bolesti respiratornog sistema.

Suve kajsije su takođe izuzetno korisne. Šaka suvih kajsija ima 5 puta više hranljivih sastojaka od jedne velike sveže kajsije. Mogu da grickaju između obroka kako bi stvorili osećaj sitosti, izbegavajući tako nezdrave grickalice i grickalice. Podržavaju varenje i veoma su korisni za creva i stomak. Sadrže ogromne količine beta karotena, što ih čini izuzetno zdravim.

Suve kajsije imaju veoma dobar antibakterijski efekat, zbog čega podržavaju detoksikaciju organizma. Štiti od slobodnih radikala koji oštećuju kožu, usporavaju proces starenja.

Štetnost kajsije

Suve kajsije koje se proizvode komercijalno možda su tretirane sumpor-dioksidom. Tretiraju se sumporom kako bi im se produžio rok trajanja, jer je to vrsta konzervansa koji sprečava oksidaciju i bledenje boje. Sumpor može izazvati teške reakcije kod ljudi koji pate od astme.

Kasije se ne preporučuju osobama koje pate od dijabetesa, smanjene funkcije štitne žlezde i bolesti jetre.

Ulepšavanje sa kajsijama

Kajsije, osim što su ukusno i korisno voće, imaju široku primenu i u kozmetici. Kozmetičke maske sa kajsijama blagotvorno deluju na kožu - osvežavaju je i podmlađuju. Ulje kajsije pripremljeno od koštica koristi se i u kozmetičkim maskama koje izglađuju bore.

Možete sami napraviti kremu od kajsije. Da biste to uradili, rastopite 2 kašike bademovog ulja, 2 kašike lanolina i 1 kašiku ulja kajsije. Sve pomešajte i dodajte 3 kašika soka od limuna.

Dijeta sa kajsijama

Leto je sezona sa ogromnim bogatstvom voća, a kajsije su jedan od najukusnijih načina da svoj organizam napunimo korisnim materijama i vitaminima, a zašto ne i da smršamo. Kajsije su odličan izvor dijetalnih vlakana, zahvaljujući kojima njihova konzumacija reguliše peristaltiku i pomaže varenje.

Kajsija

Ako želite da uradite režim rasterećenja sa kajsijama, možete se kladiti na jedan dan u nedelji u kome ćete konzumirati samo sveže kajsije, vodu i nezaslađeni čaj. Ako želite da izgubite nekoliko kilograma viška, nastavite sa režimom mršavljenja 2-3 dana. Dijetu od kajsije karakteriše nizak sadržaj masti i ugljenih hidrata, zbog čega olakšava rad digestivnog sistema i podržava gubitak težine. Istovremeno, puni telo korisnim vitaminima, mineralima i vlaknima.

Dijetu je vrlo lako pratiti. Dnevno se konzumira 1-1, 5 kg kajsija, podeljenih u nekoliko obroka - najbolje 4-5. Pijte puno vode, zelenog čaja ili biljnog čaja po vašem izboru. U slučaju nedostatka energije i preteranog umora može se jesti med ili pčelinji polen.

Dobro je praviti dijetu sa kajsijama vikendom, kada telo nije preterano aktivno, a istovremeno će se izbegavati teški obroci tipični za vikende.

Jedan dan za rasterećenje sa kajsijama može da se uradi svake nedelje, ali se dijeta od 2-3 dana može pratiti jednom mesečno. Ne treba da ga primenjuju trudnice i osobe sa teškim hroničnim bolestima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas