Voće

Voće

Voće sa informacijom o njemu i njegovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta voća. Egzotično i tropsko voće.
Šumska jagodaVoćeŠumska jagoda
11. avgust
Tanja Radmanovac
KumkvatVoćeKumkvat
06. mart
Tanja Radmanovac
Snežna LoptaVoćeSnežna Lopta
15. januar
Tanja Radmanovac
SapoteSapoteSapote je egzotično voće, koje je nije mnogo poznato na našim prostorima. Sapote je odličab izvor vitamina C, E i B6. Sapote svoje kvalitete duguje skvalanu, kojeg ima u negovom ulju. Sapote u kozmetici.
MoroškaMoroškaMoroška je višegodišnji žbun sa jakim i puzećim stablom, koje je prekriveno trnjem. Moroška je veoma dobra medonosna biljka.
Prstenasta LimetaPrstenasta LimetaPrstenasta limeta je popularna zbog oblika svojih plodova, koji podsećaju na prste, Prstenasta limeta je ovalno-cilindrična i dostiže dužinu od deset centimetara. Prečnik prstenaste limete je oko 2-3 centimetra.
DžabutikabaDžabutikabaDžabutikaba je zimzeleno drvo koje veoma podseća na grožđe. Džabutikaba raste u tropskim predelima. Džabutikaba se koristi za pravljenje sladoleda, želea, marmelada.
PomarosaPomarosaPomarosa je voće, koje pripada porodici Myrtaceae. Pomarosa ima prijatnu aromu i hskavu unutrašnjost. Pomarosa je bogata tiaminom i vitaminom C.
LangsatLangsatLangsat je vrsta voćnog drveta iz porodice Meliaceae. Langsat je bogat vitaminom C i tiaminom, roboflavinom. Langsat se veoma dobro kombinuje sa piletinom i svinjetinom.
SapodilaSapodilaSapodila je poznata još i kao drveni krompir, predstavlja je zimzeleno drvo sa ukusnim plodovima. Sapodila propada porodici Sapotacea. Sapodila se koristi za proizvodnju žvaka.
SantolSantolSantol je zimzeleno drvo koje raste velikom brzinom. Santol rađa plodove velike kao jabuka, veoma ukusne. Postoje dve vrste santola - žuti i crveni
Kola OrahKola OrahKola orah je plod zimzelenog drveta kola. Kola orah sadrži veliku količinu kofeina i belančevina. Kola orah se prvenstveno koristi za proizvodnju energetskih napitaka.
DudDudDud je rod skrivenosemenica, koji pripada porodici dudova. Postoje crni i beli dud. Dud se može konzumirati u svežem stanju, ali i u obliku kompota i marmelada.