Trešnje

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Trešnje

Plodovi trešnje su deo porodice ruža, koja takođe uključuje bademe, breskve, kajsije i šljive. Trešnje su mali i mesnati, crveni ili crvenkasto-crni plodovi, koji sadrže tvrdu košticu. Poznato je i da trešnje imaju vrlo kratku sezonu plodova i brzo sazrevaju.

Veruje se da su Rimljani otkrili plodove slatke trešnje u Maleziji oko 70. godine pre nove ere. Uzgoj ovih plodova je prvi put počeo u Mesopotamiji u 8. veku pre nove ere. Kasnije, u prvom veku nove ere, Rimljani su doneli trešnje u Britaniju.

Trešnje (Prunus avium., Rosaceae) su dostupne u mnogim varijantama, ali uglavnom se najčešće konzumiraju samo dve vrste – divlja trešnja i višnja (Prunus cerasus). Višnje rastu u mnogim oblastima i više su rođaci slatkih trešanja i veoma se razlikuju po ukusu. Ima i belih trešanja, ali su ređe i osetljive biljke sa mnogo prohteva. Ali slatko od bele trešnje je odlična poslastica. Slatke trešnje, s druge strane, je poznato da je teško uzgajati.

Sastav trešanja

Glavna korist trešanja je to što su bogate flavonoidima, koji su tako važni antioksidansi za naše telo. Trešnje sadrže dosta organskih kiselina i kvercetina, koji je jaka antiinflamatorna supstanca sa dokazanim efektom ublažavanja bolova kod bolova u zglobovima i zaštite očiju. Antocijanini su takođe važan sastojak u njima. Trešnje su veoma dobar prirodni izvor elaginske kiseline, za koju se kaže da ima antikancerogena svojstva.

Ukusne trešnje su dobar izvor vitamina, posebno vitamina C. Doze minerala u trešnjama su prilično umerene do niske, sa istaknutim kalijumom. Trešnje imaju nizak glikemijski indeks (22), a 100 g sadrži samo 63 kcal.

Odabir i čuvanje trešanja

Trešnje i drugo voće

Pošto se plodovi trešnje lako povređuju, moraju se dobro brati. Prilikom kupovine trešanja potrebno je izabrati one jarke boje. Trešnje, okruglog oblika i čvrste, veoma su dobrog ukusa. Za najkvalitetnije trešnje potrebno je odabrati one sa zelenim peteljkama i listovima.

Trešnje su kratkotrajne i retko sazrevaju nakon berbe. Da bi se čuvale trešnje, moraju se odmah nakon kupovine staviti u frižider. Trešnje mogu da ostanu sveže u frižideru bar dva dana.

Upotreba trešanja u kulinarstvu

Kao ukusno voće, trešnje je najbolje jesti sveže i što je pre moguće nakon branja sa drveta. Međutim, njihov jedinstveni ukus savršeno se kombinuje sa toliko drugog voća, povrća, začina i proizvoda da trešnje često možete staviti u svoja kulinarska remek-dela.

Slatki užici kao što su voćne torte, torte bez glutena, torte sa trešnjama i krem bez jaja su jedinstveno ukusni sa dodatkom trešanja. Čak je i popularna torta Švarcvald obeležena ukusom ovih crvenih bobica. Pokušajte da napravite šerbet od višanja, koji će vam gotovo sigurno doneti spas na letnjim vrućinama. Trešnje su popularne za pravljenje voćnih sokova, domaćih nektara, a posebno slatka od voća i omiljenog džema, od kojih je drugi božanstvenog ukusa. Slatko od trešnje odlično ide uz mekane palačinke, američke palačinke ili mekike. Uključivanje sočnog voća u voćne pite, čizkejkove bez pečenja, krem torte, krostatu i druge italijanske deserte je kulinarski klasik.

Palačinke sa trešnjama

Koristi od trešanja

Kada jedete trešnje, ne uživate samo u neverovatno dobrom ukusu. Trešnje sadrže antioksidante i imaju mnoge zdravstvene prednosti, pomažu kod nesanice, bolova u zglobovima i masnog tkiva u stomaku. Trešnje su možda lek koji vam je potreban. Koristi od trešanja su brojne.

Istraživanja pokazuju da trešnje imaju mnoge zdravstvene koristi. Poznato je da ublažavaju bol kod ljudi koji pate od artritisa. Dokazano je da ako jedete najmanje 20 trešanja dnevno, možete efikasno da se borite protiv upale.

Crvene trešnje su veoma bogate melatoninom. Melatonin pomaže u uništavanju toksina koji izazivaju razne bolesti. Trešnje su takođe bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Trešnje imaju malo holesterola, masti i natrijuma. Takođe su veoma dobar izvor vlakana i vitamina C.

Američko udruženje za Alchajmerovu bolest uvrstilo je trešnje na svoju listu namirnica za dobro pamćenje jer su bogate antioksidansima.

Poznato je da slatke trešnje, kao i sok od trešnje, smanjuju nivo uranijuma u ​​telu. Takođe pomažu u smanjenju bolova u mišićima i leđima. Korisno dejstvo trešanja na zdravlje očuvano je čak i ako su zamrznute, u obliku soka ili u konzervi. Slatke trešnje, kao i kisele trešnje takođe sadrže veoma visoke nivoe antocijanina. To je crveni pigment u trešnjama koji pomaže u smanjenju upale.

Čizkejk sa trešnjama

Trešnje sprečavaju debljanje. Istraživači su otkrili da pacovi hranjeni prahom od trešnje na ishrani sa visokim sadržajem masti nisu apsorbovali toliko masti kao pacovi koji nisu jeli prah od trešanja.

Ekstrakt voća trešnje sadrži antioksidanse flavonoide i koristi se u mnogim tabletama i kapsulama. Ove kapsule se koriste za održavanje pH nivoa u telu.

Ne možete spavati noću? Sok od trešnje dolazi u pomoć! Popijte čašu soka od trešnje uveče, 30 minuta pre svakog obroka. U jednoj studiji, učesnici su povećali proizvodnju melatonina nakon ovog leka. Trešnje su dobar izvor melatonina i mogu pomoći u regulisanju ciklusa spavanja. Iz istog razloga, one su dobar lek za probleme izazvane razlikama u vremenskim zonama.

Trešnje imaju najveći nivo antioksidanata među voćem. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala u telu zbog kojih izgledamo stari. Dnevna konzumacija soka od trešanja usporava proces starenja, tvrde istraživači sa Univerziteta Mičigen. Sok od trešnje se takođe preporučuje kao alternativni tretman za druga stanja kože.

Trešnje služe u prevenciji raka debelog creva.

Štete od trešanja

Ovi ukusni plodovi, iako korisni, ponekad nam mogu izazvati neprijatnosti i nelagode. Naročito ako se prepustite ukusnom voću i jedete više nego što bi trebalo. U takvim slučajevima stomak otiče, a mogu se pojaviti i bol i gasovi.

Još jedna važna potencijalna šteta od trešanja može doći za ljude koji su alergični na njih. Ako postoji alergijska reakcija, dobro je izbegavati višnje i trešnje, čak i u termički obrađenim proizvodima, poput raznih slatkiša.

Dijeta sa trešnjama

Sastav trešanja

Kao i za ishranu sa jagodama, za dijetu sa trešnjama preporučuje se do kilogram trešanja dnevno, uzimanih kao užina, između obroka, ali i ujutru, na prazan stomak. Porcije od 200-250 grama takođe mogu biti dovoljne da telo u potpunosti ima koristi od unosa vitamina i blagotvornih efekata.

Međutim, ako jedete više, diuretički i laksativni efekti trešanja će biti naglašeni. U zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i reakcija vašeg tela, možete odlučiti koliko želite da jedete. Nedelja sa kilogramom trešanja dnevno trebalo bi da bude dovoljna za gubitak kilograma. Idealno je da ih naizmenično menjate sa drugim sezonskim voćem, kao što su jagode i kajsije.

Između obroka sa trešnjama posebno je naznačeno povrće i sezonske salate, a proteini ovih dana poželjno su u malim količinama. Trešnje se takođe mogu integrisati u smutije i šejkove ako želite. Možete ih kombinovati sa bananama, ananasom, jabukama, kruškama, kajsijama, po želji zaslađene sa malo meda ili javorovog sirupa.

Obilan doručak ima svoje prednosti u zdravom načinu života, kao i naviku da se ne večera kasno uveče, posle 19 časova.

Ako baš želite da isprobate dijetu zasnovanu isključivo na trešnjama, nemojte je pratiti duže od tri dana i pratite reakcije organizma. Dobro je ne jesti trešnje nasumično, već ih rasporediti u nekoliko obroka, otprilike u isto vreme. Možete odabrati jednake porcije ili stalno povećavati količinu koju jedete.

Takođe je važno izabrati sveže trešnje, a ne kompot od trešanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas