Glazura od karamela ili glazura ogledalo glazura od karamela i čokolade se koristi za pokrivanje torti od karamela i kolača od karamela.
Evo i dva recepta za njeno pripremanje, a vi odaberite onaj koji vam se više sviđa.
Glazura od karamela je veoma jednostavna tehnologija za pripremu, a za njenu pripremu su vam potrebne sledeće namirnice:
Namirnice za glazuru od karamela:
100 g šećera
50 g maslaca
150 ml slatke pavlake, najbolje sa preko 30% mlečne masnoće
1 kašika šećera u prahu
1/2 kašičice vanile
Ovaj spisak namirnica je dovoljan da dobijete originalnu glazuru od karamela.
Počnite pripremu tako što ćete izmeriti tačne količine namirnica. Možete da koristite i smeđi šećer od trske i obični beli šećer. Istopite maslac u šerpi i dodajte pavlaku, dobro promešajte da smesa bude homogena.
Šećer se stavlja u posudu sa nelepljivim dnom. Stavlja se na umerenu vatru i karamelizuje do svetlog karamela. Šećer se ne meša, već se posuda samo klati.
Pavlaka i maslac se dodaju u karamel. Dešava se prskanje i treba da se pazi da se ne opeče.
Vraća se na ringlu i kuva na tihoj vatri dok se karamel potpuno ne rastvori.
Nakon 2-3 minuta kuvanja glazure, skinite smesu sa vatre i dodajte 1/2 kašike šećera u prahu. Ostavite smesu da se lagano prohladi i dodajte vanilu u prahu.
To je sve. Karamel je gotov.
Optimalna temperatura za nanošenje na koru kolača je oko 27-30 stepeni.
Neki kuvari i poslastičari dodaju želatin u slatku smesu, ali to pravi kulinari sa iskustvom nikada ne rade.
Eksperimentišite sa drugim mlečnim proizvodima, sa začinima - raznovrsnost pripreme je tolika da ćete sigurno pronaći metod, koji je vama najzgodniji i najukusniji.
Komentari