Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Glazura od karamela - tehnike, saveti i primena

Glazura od karamela - tehnike, saveti i primena

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Glazura od karamela - tehnike, saveti i primena

Glazura od karamela ili glazura ogledalo glazura od karamela i čokolade se koristi za pokrivanje torti od karamela i kolača od karamela.

Evo i dva recepta za njeno pripremanje, a vi odaberite onaj koji vam se više sviđa.

Glazura od karamela je veoma jednostavna tehnologija za pripremu, a za njenu pripremu su vam potrebne sledeće namirnice:

Namirnice za glazuru od karamela:

100 g šećera

50 g maslaca

150 ml slatke pavlake, najbolje sa preko 30% mlečne masnoće

1 kašika šećera u prahu

1/2 kašičice vanile

Ovaj spisak namirnica je dovoljan da dobijete originalnu glazuru od karamela.

Počnite pripremu tako što ćete izmeriti tačne količine namirnica. Možete da koristite i smeđi šećer od trske i obični beli šećer. Istopite maslac u šerpi i dodajte pavlaku, dobro promešajte da smesa bude homogena.

Šećer se stavlja u posudu sa nelepljivim dnom. Stavlja se na umerenu vatru i karamelizuje do svetlog karamela. Šećer se ne meša, već se posuda samo klati.

Pavlaka i maslac se dodaju u karamel. Dešava se prskanje i treba da se pazi da se ne opeče.

Vraća se na ringlu i kuva na tihoj vatri dok se karamel potpuno ne rastvori.

Karamel glazura

Nakon 2-3 minuta kuvanja glazure, skinite smesu sa vatre i dodajte 1/2 kašike šećera u prahu. Ostavite smesu da se lagano prohladi i dodajte vanilu u prahu.

To je sve. Karamel je gotov.

Optimalna temperatura za nanošenje na koru kolača je oko 27-30 stepeni.

Neki kuvari i poslastičari dodaju želatin u slatku smesu, ali to pravi kulinari sa iskustvom nikada ne rade.

Eksperimentišite sa drugim mlečnim proizvodima, sa začinima - raznovrsnost pripreme je tolika da ćete sigurno pronaći metod, koji je vama najzgodniji i najukusniji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest