Nije da jedna ukusna torta ne može da prođe bez glazure, ali sa pravom glazurom će vaša poslastica biti lepša i kompletnija, a biće i ukusnija. Pogledajte koje su to naše omiljene glazure za torte, kojima se rado vraćamo.
1. Bela glazura (fondan)
Umutite 2 belanca od jaja sa 1 kašičicom šećera u prahu i 3-4 kapi soka od limuna. Mešajte dok se smesa ne zgusne i dok joj se obim ne poveća duplo. Glazuru odmah namažite na tortu.
2. Čokoladna glazura
Otopite 200 g čokolade sa 1/2 šolje vruće vode. Dodajte 200 g šećera. Stavite smesu na vatru, da proključa, pa je odmah upotrebite za tortu.
3. Glazura sa konjakom
Kuvajte 1 šolju šećera sa 1 šoljom vode, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Nakon toga sirup sklonite sa vatre. Drvenom kašikom uzimajte od sirupa i u dubokoj činiji mešajte smesu u jednom pravcu, sve dok ona ne postane bela. Dodajte drugu kašiku, ponovo mešajte, dok tako ne iskoristite ceo sirup. Na kraju dodajte šlag - 1 kašiku, pa konjak - 3 kašike. Dobijenu glazuru odmah nanesite.
4. Glazura od pomorandže
Sok od 1 pomorandže pomešajte sa 200 g šećera. Stavite na vatru i mešajte, dok se sirup ne zgusne. Drvenom kašikom uzimajte pomalo od sirupa, stavljajte u duboku posudu i mešajte u jednom pravcu, dok smesa ne pobeli. Na kraju dodajte 1 kašičicu likera od pomorandže. Dobijenu glazuru odmah iskoristite.
5. Šećerna glazura
Šećer u prahu - 1 šolja, rastvorite ga sa 3 kašike vruće vode. Dodajte 1 vanilin šećer i mešajte drvenom kašikom u jednom pravcu, dok ne dobijete homogenu smesu. Umesto vode možete koristiti sok od kompota ili od svežeg voća.
Komentari