Svaki kolač je lepši i ukusniji ako je ukrašen pravom glazurom. Čokoladna glazura je svestrana, koristi se i za kolače i za mini kolače.
Čokoladna glazura za kolače
Lako se pravi: pomešajte pola šolje šećera sa 1 kašikom kakao praha. Dodajte 3 kašike svežeg mleka. Dobro promešajte i stavite na laganu vatru.
Kuvajte uz stalno mešanje dok se šećer ne istopi i glazura ne počne da kuva sa mehurićima. Uklonite sa vatre da se ohladi. Kako se hladi, glazura se zgušnjava i mora se brzo koristiti.
Pre sipanja glazure možete dodati komad maslaca - oko 30-50 grama i umutiti ga mikserom. Tako će glazura postati mekša i lakša poput mlečne čokolade.
Ova glazura je pogodna za ukrašavanje kolača kao što su pečurkice, kesteni, može se koristiti i za mafine i za sve deserte koji zahtevaju gustu i dobru glazuru.
Glazura od limuna za voćne kolače
Neophodni proizvodi: 2 limuna, 10 kašika šećera, 100 mililitara vode. Limuni su preliveni vrelom vodom, isečeni na komade i samleveni u blenderu. Dodajte šećer i vodu.
Način pripreme: Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Glazura je tečnija, pa je pre nego što je prelijete, tortu ili drugo pecivo treba staviti na rešetku da se ocedi višak glazure.
Efektivna glazura za tortu od maslaca
Neophodni proizvodi:200 grama maslaca, 200 grama šećera, 1 vanila.
Način pripreme: Sve sastojke mešati drvenom kašikom dok se ne dobije penasti krem. Može se začiniti ili obojiti dodavanjem 100 grama jagoda ili malina pomešanih sa 1 kašikom šećera, sokom od četvrtine limuna i narendanom korom limuna ili pomorandže na kraju mešanja.
Glazura od maslaca sa primesama likera
Ova glazura ima neodoljiv miris.
Potrebni proizvodi: tri četvrtine šolje maslaca, 2 šolje šećera u prahu, 2 kašike svežeg mleka, 1 kašičica likera.
Način pripreme: Maslac dobro umutite drvenom kašikom, postepeno dodavajući šećer, sipajte mleko i liker. Sve je dobro izmešano i glazura je spremna za upotrebu.
Sada znate kako da napravite savršenu glazuru za kolače, evo kako da napravite neodoljive:
- kolač sa svežim mlekom;
Komentari