bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Biserni pirinač - šta treba da znamo

Biserni pirinač - šta treba da znamo

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
28
Biserni pirinač

Biserni ili pearl pirinač zuči nekako kraljevski. Ali šta predstavlja? Ova vrsta pirinča se veoma često sreće u našim zemljama. Godinama ranije, može se reći da je to bio jedini pirinač koji je mogao da se nađe po rafovima u prodavnicama. Danas je jedan od mnogih.

Čime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu?

Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva. Odlikuje se bisernom, poliranom površinom zrnaca, koja u sirovom stanju mogu biti bele do blago kremaste boje.

Međutim, nakon kuvanja postaje veoma beo i mekan, kao i dosta lepljiv, iako čuva svoju celovitost. Njegova sposobnost lepljenja je zbog visokog sadržaja skroba u njemu. Zbog toga mora veoma pažljivo da se priprema, da se ne bi pretvorio u lepljivu kašu, već da bi ostao čvrst i prijatan za žvakanje.

Biserni pirinač je apsolutno univerzalan, posebno što se tiče balkanske kuhinje. S njime mogu da se spreme kako slatka, tako i slana jela. Možda najpopularniji desert, spremljen s njim, je mnogima omiljeno mleko sa pirinčem.

Slana jela koja slobodno mogu da se kuvaju sa bisernim pirinčem su punjene paprike, sarme, tikvice sa pirinčem, piletina sa pirinčem, beli pirinač sa garnirungom, drugi kombinovani garnirunzi sa povrćem, pirinčani puding i niz drugih. Divno se slaže sa svim vrstama mesa i jelima sa ribom.

biserni pirinač je dobar za suši
Fotografija: Albena Asenova

Od bisernog pirinča može da se spremi odličan suši. Svako zna da suši ne može da se napravi od bilo kakvog pirinča. Biserni pirinač je pravi izbor, budući da će se istovremeno lepiti, ali zrnca će ostati cela, vlažna i gusta. Ove njegove karkateristike koriste i kulinarski stručnjaci u oblasti orijentalne kuhinje.

Predlažemo jednu jednostavnu i zagarantovanu varijantu za pripremu bisernog pirinča. Željenu količinu pirinčna natopite u vodi. Imajte u vidu da voda treba da prekriva pirinač i da ostane 5 do 7 centimetara tečnosti odozgo.

Ostavite ga da se natapa minimum 12 sati. Natapanje čini zrnca mekšima i garantuje da će svako zrnce kasnije biti savršeno skuvano.

Nakon toga pripremite pirinač u posudi za kuvanje na pari. Imajte u vidu da ukoliko koristite smeđi biserni pirinač (da, postoji takav), on se manje lepi i potrebno mu je više vremena da postane savršen za konzumaciju. Obezbedite sebi dodatnih 15-20 minuta za kuvanje na pari. Ne ostaje ništa drugo, nego da poželimo - prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest