Teobromin je stimulans srca "sakriven" u čokoladi. Postoji mnogo mitova i legendi da su slatkiši štetni i da ih treba izbegavati. Svuda čujemo da u slatkišima i tačnije u čokoladi ima mnogo štetnih materija i šećera, što je tačno, ali u slatkom desertu od kakaoa nisu samo sadržani dodaci koji su štetni za nas.
Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom. Razlog za to jeste što je u kakaou sadržan teobromin.
Teobromin predstavlja vrstu kristalnog alkaloida, koji se kao što smo već rekli nalazi u kakaou i u omiljenoj i malima i velikima čokoladi. Teobromin priprada takozvanoj purinskoj grupi /ksati/ u koju ulate i kofein i teofilin.
Uprkos njegovom nazivu teobromin nema u svom sastavu brom. Njegov naziv potiče od theobroma, što je vrsta kakao drveta. Naziv je grčki i u sebi sadrži dve reći "theo" - Bog i "brosi" - hrana. U bukvalnom prevodu njegovo ime znači "hrana bogova".
Teobromin ne može da se rastvara u vodi i nejčešće je bele boje. Teobromin ima isti efekat kao i kofein, ali slabiji.
Teobromin je izomer teofelina - imaju isti hemijski sastav, ali su različito raspoređeni u prosotru.Temperatura topljenja teobromina je 337 stepeni Celzijusovih.
Teobromin je prvi put otkriven 1841. godine od strane ruskog hemičara Aleksandra Voskresenskog. On ga otkriva u sastavu zrna kakaoa. A samo njegovo izvlačenje iz njih se odvija 1878. godine. Ovaj alkaloid je prvi koji je otkriven u sastavu kakaoa, a shodno tome i čokoladi.
U 5 grama kakao praha sadržano je 108 mg teobroina.
Teobromin može da bude pronađen i u semenkama kole, zrnu guarane, kakaou i čaju. Druge biljke koje su bogate teobrominom su: teobroma kakao; teobroma bikolor; jerba mate; kamelija sinesis; kola akuminataM teobroma angustifolium; gurana; kafe arabika.
Nakon što je otkriven u XIX veku, ovaj alkaloid je bio pušten u upotrebu 1916. godine, zato što je i bilo pisano o njemu u članku, i bio je preporučen za lečenje edema - ovo je bolest koje se izražava u tome što se u nekim delovima tela zadržava mnogo tečnosti. U jednom amerčikom časopisu piše da je teobromin bio korišćen i kod lečenja nekih drugih zdravstvenih problema, kao na primer ateroskleroze, kardiovaskularnih oboljenja, angine pektoris i hipertonije.
U naše vreme teobromin se koristi za proširavanje krvnih sudova, koristi se takođe i kao diuretuk, a takođe i kao stimulans srca.
Teobromin je bio testiran i na životinjama kada su one imale urođene defekte. Čak i bez konzumacije hrane u našem telu se formira teobromin, zato što je on proizvod kofeina, koji je prerađen u našoj jetri. Kao što smo već spomenuli, kofein i teobromin su veoma slični, ali poslednji slabije utiče na naš nervni sistem.
Međutim, važno je da se istakne da ipak u izvesnoj meri teobromin stimuliše srce. Teobromin ne vodi do zavisnosti, ali pak se smatra da jedna od supsanci u kakaou, koje stvaraju zavisnosti od čokolade je upravo teobromin.
"Krivac" za to da čokolada dobije popularnost kao afrodizijak je ponovo teobromin. To je tako, zato što on značajno ubrzava puls i čiri krvne sudove, a zajedno sa tim smanjuje arterialni pritisak.
Teobromin veoma pomaže kod mnogih oboljenja, pre svega kod bronhialne astme. Istraživanje urađeno 80-ih godina prošlog veka pokazuje da može da postoji veza između delovanja teobromina i rizka za ljude koji pate od raka prostate.
Neke druge posledice koje mogu da se pojave prilikom konzumacije teobromina su: pospanost, drhtanje, nemir, zabrinutost, kao i značajno povećavanje proizvodnje urina. Druge nuspojave od konzumacije teobromina su nedostatak apetita, mučnina i povraćanje.
I kao zaključak svega ovde rečenog, možemo da preporučima da uzimate hranu koja u sebi sadrži mnogo kakaoa, što naravno treba da se odvija u granicama normale.
Ne postoji ništa bolje od toga da iskombinujemo korisnu i ukusnu hranu. Za taj cilj pogledajte ove korisne recepte za domaću tečnu čokoladu, domaće čokoladne bombone ili se pak počastite nekim braunijem sa pravom čokoladom ili punomasnim kakaom.
Komentari