Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske tradicije u jermenskoj kuhinji

Kulinarske tradicije u jermenskoj kuhinji

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Jermenska kuhinja

Jermenska kuhinja je najstarija u kavkaskom regionu i jedna u od najstarijih u Aziji. Njene karakteristične crte su se sačuvale od milenijuma pre nove ere - u periodu formiranja jermenskog naroda do današnjih dana.

U prošlost stanovništvo današnje Jermenije počinje da kuva na vertikalnoj peći za kuvanje tonir. Odatle ona postaje popularna po celom Zakavkazju. Kuvanje u toniru daje neobičnu specifiku svemu što se priprema u njemu - hleb, meso, riba, povrće.

Upravo u toniru se peče popularni jermenski hleb lavaš. On predstavlja dugačku oko metar i tanku, jednostavnu za savijanje ivicu testa. I do danas u seoskim regionima Jermenije meštani skladište lavaš za zimu sušeći ga i skladišteći u zemlju. Pre konzumacije je potrebno samo da se poprska vodom i zagreje.

Danas tradicionalna jermenska jela mogu da se definišu kao jaka, sa jasno izraženim pikantnim ukusom. Začini su osnovni momenat tako što se najčešće koriste kumin, biber, beli luk i različite aromatične zelene biljke. Najčešće pripremana mesa su teletina i jagnjetina. Svinjetina se upotrebljava dosta ređe.

Tonir za kuvanje jermenskih recepata

Kao i jela, predjela u jermenskoj kuhinji takođe imaju dosta oštar ukus. Karakterističan i omiljen kod Jermena sudžuk u sebi sadrži mnogo aromatičnih i ljutih sastojaka kao što su cimet, beli luk i ljute paprike.

U jermenskoj kuhinji, kao i u bugarskoj, se koristi mnogo povrća. Paradajz, krastavac, kupus, patlidžan, krompir, šargarepa, spanać, špargle, bundeva, boranija, bamija, tikvice i još mnogo drugog se aktivno kuva.

Mnogi od njih se koriste i u različitim jelima u kombinaciji sa mesnim i ribljim proizvodima. Možda je najpopularnije povrće patlidžan od kog se pravi shotrac - rolnice od patlidžana sa mlečnim nadevom sa belim lukom.

Jermeni koriste i voće za kuvanje. Dunje, šljive, limun, nar, suvo grožđe i drugo se koriste prilikom pripremanja jela sa mesom i sa ribom. Sušene kajsije se koriste za oplemenjivanje jela sa jagnjetinom i druga mesa ili pak različite supe, na primer sa sočivom.

Lavaš je tradicionalni jermenski hleb

Osim povrća, voća i mesa značajno mesto u jermenskoj kuhinji zauzimaju jela od brašna i žitarice. Osim tradicionalnog hleba lavaš, Jermeni pripremaju i svojevrsne pogačice aritša. Od oljuštene pšenice se pravi kaša sa pilećim mesom, nazvana arisa. Posebno omiljeni svim Jermenima su različiti pilavi od pirinča.

U jermenskoj kulinarskoj tradiciji je zastupljeno i korišćenje mlečno-kiselih proizvoda. Među najrasprostranjenijim je macun koji se pravi od kravljeg, ovčijeg i bivoljeg mleka.

Još tradicionalnih recepata iz jermenske kuhinje: Jermenski bojkosi, Jermenske ćufte, Jermenski kolačići.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest