Ukoliko vam predstoji neki poseban povod, ili prosto želite da napravite jednu ukusnu tortu sa patišpanj korom, onda je ovaj članak za vas. Saznaćete kako se pravi savršena patišpanj kora za torte i rolate.
Opšte smernice za spremanje patišpanj kore
Ove kore su izuzetno vazdušaste i lagane, za razliku od drugih vrsta kora za torte koje su mnogo suvlje. Za recept za patišpanj koru možete čuti da je on em najjednostavniji, em najteži recept za odraditi. Klasičan recept za patišpanj je sastavljen samo od tri stvari - jaja, brašna i šećera.
Jedna od karakterističnih stvari kod patišpanj kore je da u receptu za nju nedostaju sredstva za dizanje. Testo za patišpanj koru se diže samo vazduhom koji ste ubacili prilikom mućenja belanaca i žumanaca. Mora se voditi računa da ovaj vazduh ne nestane kada se doda brašno.
Mehurići vazduha se šire dok se kora peče. Pravilo u receptu je sledeće - po 1 jajetu 25 grama šećera i 25 grama brašna, a u nekim receptima šećer za 1 jaje je 30 g.
- Veoma važno pravilo je da tokom mućenja u belancetu ne sme biti žumanaca. Morate vrlo pažljivo odvojiti belanca od žumanaca.
- Mikser se ne preporučuje prilikom dodavanja brašna. Brašno treba da dodajete špatulom 4 minute.
Recept za domaću patišpanj koru
Potrebni sastojci: 5 jaja, 125 g kristal šećera, 125 g brašna. Navedeni sastojci su za kalup za tortu prečnika 20 cm. Ukoliko želite da pravite patišpanj rolat, dimenzije tepsije za ove sastojke su 30 sa 40 cm.
Način pripreme: Prva stvar koju treba da uradite jesta da pripremite sastojke i kalup. Treba da uključite rernu na 170 stepeni da se zagreje, bez uključivanja ventilatora.
Maslacem podmažite dno i zidove kalupa u kom ćete peći patišpanj koru ili da no i zidove kalupa stavite papir za pečenje. Brašno treba da se proseje dva ili tri puta. Ovo je veoma važno, zato što za vreme prosejavanja u brašno ulazi vazduh, a upravo on je važan sastojak u patišpanj kori.
Druga stvar je već da napravite patišpanj testo za koru. Žumanca treba da budu umućena sa 2/3 šećera dok se njihova zapremina ne utrostruči i ne dobije gust krem.
U drugoj posudi treba da se mute belanca, tako što se šećer koji je ostao dodaje po malo, a ne odjednom.
1/3 belanaca se dodaje u žumanca i špatulom se pažljivo mešaju. Zatim se dodaje 1/3 brašna tako što se meša odozdo na gore i veoma pažljivo se meša.
Na ovaj način se dodaju u ostala belanca i brašno, tako što se naizmenično slažu dok se ne dobije glatka smesa. Ova smesa se stavlja u tepsiju tako što se odozgo dobro izravna, peče se u zagrejanoj rerni 30-40 minuta, to zavisi od načina pečenja vaše rerne.
Obavezan uslov je da ne otvarate rernu prvih 20 minuta pečenja. Ako ćete praviti koru za patišpanj rolat, stavite smesu u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje. Kora za rolat se peče manje - između 18 i 20 minuta na 170 stepeni bez ventilatora.
Kada izvadite koru za tortu iz rerne, ostavite je da se odmori na 5 minuta, ne vadeći je iz kalupa, nakon čega sklonite prsten. Skinite papir za pečenje i stavite koru na rešetku da se u potpunosti ohladi.
Ako se pitate zašto se belanca i brašno dodaju u delovima, odgovorićemo da se ovo radi kako bi se sačuvao vazduh u smesi. To je jedna od caka u pripremi patišpanj kore.
Već znate kako se pravi uspešni patišpanj i možete iznenaditi svoje omiljene ljude ukusnim kulinarskim tvorevinama. Iskoristite koru tako što ćete napraviti:
- petifuri;
Komentari