Kineska kuhinja je jedna od najstarijih i najraznovrsnijih na svetu, sa istorijom dugom više od 3.000 godina. Uspela je da se razvije u složen sistem, koji poštuje harmoniju, zdravlje i estetsku vrednost. Od jednostavnih jela sa pirinčem do složenih banketa, kineska kuhinja predstavlja spoj tradicije, filozofije i umetnosti. Sastojci, način pripreme i način konzumiranja hrane duboko su ukorenjeni u kineskoj kulturi i imaju važno mesto u svakodnevnom životu.
Istorijski razvoj kineske kuhinje
Kineska kuhinja se razvijala kroz vekove, a istorija njene evolucije može se pratiti kroz različite dinastije:
Dinastija Shang (1600–1046. p.n.e.)
U najstarijim periodima kineske istorije, običaji i metode pripreme hrane bili su veoma jednostavni. Ljudi su uglavnom konzumirali žitarice poput prosa i ječma, uz povremeno meso divljači i ribe.
Dinastija Han (206. p.n.e.–220. n.e.)
Tokom dinastije Han, kuvanje postaje umetnost. Uvedene su prve metode konzerviranja, kao što su sušenje i fermentacija, a so, soja sos i đumbir postaju ključni začini. Jela su počela da dobijaju kompleksniji ukus.
Dinastija Tang (618–907. n.e.) i Song (960–1279. n.e.)
Ovo doba donosi procvat trgovine i razmenu začina, čaja i sastojaka, što je proširilo paletu ukusa kineske kuhinje. Čaj postaje osnovni napitak, dok jela postaju bogatija i rafiniranija.
Dinastija Ming (1368–1644. n.e.) i Qing (1644–1912. n.e.)
Tokom ovih dinastija, razvijeni su regionalni stilovi kuhinje, a uvođenje novih sastojaka kao što su čili i kukuruz kroz trgovinu sa Evropom dodatno obogaćuje kulinarsku scenu Kine.
Regionalne kuhinje Kine
Zbog svoje veličine i geografske raznolikosti, Kina ima niz regionalnih stilova kuhinje, poznatih kao "Osam velikih kuhinja Kine":
Sichuan kuhinja
Ova kuhinja je poznata po upotrebi začina, naročito ljutih čili paprika i szechuan bibera. Specijaliteti kao što su Kung Pao piletina i Mapo Tofu odišu kompleksnim ukusima sa kombinacijom ljutog, slatkog i slanog.
Kantonska kuhinja (Guangdong)
Jedna od najpopularnijih kineskih kuhinja u svetu, poznata po jednostavnim, svežim ukusima. Morski plodovi i dim sum jela su uobičajeni, a hrana se često priprema na pari ili blago peče.
Shandong kuhinja
Karakterišu je bogati, čisti ukusi sa naglaskom na sveže plodove mora i povrće. Koristi jednostavne metode poput prženja i kuvanja na pari.
Jiangsu kuhinja
Jiangsu stil je poznat po preciznim tehnikama kuvanja i estetski privlačnim jelima. Često koristi soju, ribu i plodove mora u sočnim, blago slatkim sosovima.
Fujian kuhinja
Naglašava bogate čorbe i supu kao ključne elemente. Fujian jela su poznata po kombinaciji kiselih, slatkih i slanih ukusa.
Hunan kuhinja
Slično kao i Sichuan, Hunan kuhinja koristi puno začina i čili paprika, ali ujedno uključuje i razne vrste dimljenog mesa.
Anhui kuhinja
Fokusira se na prirodne, divlje sastojke poput gljiva, bambusovih klica i drugih planinskih biljaka. Ukusi su jednostavni i naglašavaju prirodnu aromu sastojaka.
Zhejiang kuhinja
Ova kuhinja koristi svilenkasto, glatke teksture i suptilne arome, sa blagim ukusima koji ne nadjačavaju osnovne sastojke. Plodovi mora i povrće igraju ključnu ulogu.
Ključni sastojci i tehnike kuvanja u kineskoj kuhinji
Kineska kuhinja koristi brojne sastojke i metode kako bi stvorila harmonična i izbalansirana jela. Neki od ključnih elemenata uključuju:
Pirinač i rezanci
Pirinač je osnovna namirnica u južnoj Kini, dok se u severnim delovima zemlje više koriste pšenica i rezanci. Rezanci se prave u mnogim oblicima i veličinama, a popularni su stir-fry rezanci, wontoni i sveža pasta.
Soja sos i tofu sir
Soja sos je osnovni začin koji dodaje slani ukus, dok je tofu sir bogat izvor proteina i koristi se u raznim jelima, od supa do prženih jela.
Čili i szechuan biber
Čili paprike i szechuan biber daju jelima pikantnost i složenost. U Sichuan kuhinji, szechuan biber stvara jedinstveni "trnući" efekat u ustima.
Povrće i plodovi mora
Kina ima široku upotrebu povrća, uključujući kineski kupus, bambus, zeleni luk i gljive. Plodovi mora kao što su škampi, riba i lignje uobičajeni su u obalnim oblastima.
Tehnike kuvanja
Kineska kuhinja koristi razne tehnike, uključujući stir-frying (prženje u woku), kuvanje na pari, pečenje i dimljenje. Metoda prženja u woku je najpoznatija, jer omogućava brzo pripremanje hrane uz zadržavanje svežine.
Kineski običaji u vezi sa hranom
U Kini, hrana ima društveni i kulturni značaj koji prevazilazi obrok. Obroci se često dele među članovima porodice, čime se neguje zajedništvo i prijateljstvo. Takođe, kineska Nova godina i drugi praznici obiluju specijalnim jelima koja simbolizuju sreću, prosperitet i dugovečnost.
Komentari