bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto su mladi krompirići zdraviji od starih

Zašto su mladi krompirići zdraviji od starih

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Koristi od mladih krompirića

Krompir je omiljena kultura na Balkanu. Oni su prisutni u amblematičnim balkanskim receptima. Na primer klasična musaka. Ako je u grčkoj musaki glavni proizvod patlidžan, onda je krompir klasika u našoj verziji ovog balkanskog jela.

Prženi krompir sa sirom? Ponovo omiljena hrana po našim zemljama. Isto se odnosi na krompir salatu, kolenicu sa krompirom, krompir sa kupusom, pita od krompira sa sirom, krompir sa pirinčem. Na nekoliko mesta u čak se pravi ljutenica sa krompirom. Generalno, ova hrana je svuda i definitivno nam je omiljena. Zbog toga je i uzgajanje krompira toliko rasprostranjeno kod nas.

Istorija industrije počinje sa prvim evropskim podacima o njoj tokom 1537. od strane španskog konkvistadora Kasteljanosa. Već tada se ovo povrće smatralo nezdravom hranom. Uprkos tome, danas postoji 1000 sorti krompira. Kod nas, od biljne hrane oni su na drugom mestu posle hleba.

Pitanje kako krompir utiče na naše fizičko stanje je prilično zbunjujuće. Polovina lekara-nutricionista kaže "Jedite krompir", a druga "Nemojte jesti krompir".

U svom sastavu krompir uključuje vodu, skrob, 0, 9% šećera, celuloza, masti i belančevina, značajnu količinu aminokiselina, mineralne soli, tako što su obično bogati vitaminom C - tek 200-300 g od povrća pokriva dnevnu potrebu ovog vitamina.

Međutim, ovo treba da se zna da se vremenom nivoi vitamina u njima smanjuju. Iz toga sledi da je mlad krompir zdraviji od starog.

Mlad prolećni krompir

Zašto da jedemo mlad krompir?

U mladom, prolećnom krompiru sadrži se značajno veća količina vitamina C, a od drugih vitamina značajno su predstavljeni vitamini B1, PP, K i dr.

Sa druge strane, celuloze je tek 0.5%. Osim toga, u mladom i svežem krompiru, toksičnih hemikalija je manje, s obzirom na to da se on prosto ne tretira njima.

Po pitanju zdrave i kalorične hrane treba da se istakne da je krompir sam po sebi niskokaloričan. On ima samo 80 kalorija. To ga automatski čini hranom odgovarajućom za ljude sa prekomernom težinom i one koji žele da skinu višak kilograma.

Krompir ima i izražen diuretički efekat. Najbolje je da se kuva dobro opran i neoguljen. Na taj način vitamin C koji se nalazi u njemu se čuva maksimalno, na račun kalijuma koji se gubi. Kada se kuva na pari pak bude obrnuto - kalijum se čuva, ali vitamin C biva sveden do minimuma.

Kada se čuva duže vreme na temperaturi iznad 10 stepeni, vitamini u krompiru smanjuju svoje vrednosti. Ovaj proces je neizbežan. Zbog toga je najbolje da se krompir konzumira mlad.

Čak da nemate mladi krompir, konzumacija starog takvog je takođe korisna. Sav njegov loš kvalitet se uklanja kada prođe termičku obradu.

Jela sa madim krompirom

Druga prednost mladog krompira je što može da se jede sa kožom, s obzirom na to da je ona mnogo delikatna i prijatna po ukusu kada su on skuvan. Za razliku od starog krompira, kod koga koža može i da ne bude posebno ukusna.

Hajde da se prisetimo i koristi konzumacije krompira i sa kožom.

Koža krompira je odličan izvor kalijuma. Konzumacija mladog krompira sa kožom jača vaš metabolizam i pomaže u potpomaganju ćelijama u generisanju korisne energije. Kožice krompira su takođe izvor gvožđa što pomaže u održavanju funkcije crvenih krvnih zrnaca.

Omotač krompira je dobar izvor vitamina B3 koji pomaže ćelijaa da razgrađuju hranljive materije u gorivo koje se koristi. Uz to, vitamin B3 pomaže ćelijama da se oporave od fiziološkog stresa. Koža jednog krompira daje vam dobru količinu vlakana. Vlakna su korisna za održavanje metabolizma u kontroli, osim što smanjuju rizik od raka debelog creva, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Konzumacija mladog krompira sa kožom je korisna u borbi sa alergijom i povećavanjem imuniteta. Omotači krompira su prirodan izvor flavonoida, vrste fitonutrijenta koji pokazuje antiinflamatorne i antioksidansne efekte koji štite vaše telo od infekcije i bolesti.

Konzumacija mladog krompira sa kožom pomaže u upravljanju krvnog pritiska. Kore krompira takođe pomažu vašem srcu da pravilno funkcioniše. Ako jedete kožu organskog krompira, to će vam pomoći da upravljate svoj krvni pritisak na prirodan način putem njegovih minerala - kalijum, magnezijum i kalcijum.

Kora krompira je korisna i za vaše kosti. Kore krompira imaju određene minerale koji su od suštinskog značaja za odražavanje vaše strukture kostiju i jačine. Ove hranljive materije uključuju gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, bakar i cink. Otprilike 50-60% magnezijuma u vašem telu se nalazi u kostima. Konzumiranje neoguljenog mladog krompira može da pomogne u održavanju gustine kostiju i takođe može da smanji rizik od osteoporoze kod žena posle menopauze, prema ekspertima iz Nacionalnih instituta za zdravlje.

Kuvanje mladog krompira

Mladi krompir je zdraviji

Već smo spomenuli mnogo razloga zbog kojih je mladi krompir korisniji od starog. Sada je vreme da pogledamo još jednu njegovu prednost, koja se tiče kuvanja krompira. Istina je da se mladi krompir preferira, s obzirom na to da se priprema mnogo brže.

Kao što smo već spomenuli, njihova kora sadrži mnogo korisnih materija, delikatna i nije potrebno da se guli. Možete jedino dobro da operete krompir i da ga dobro iščetkate četkom pod mlazom vode da biste bili sigurni da je spala prljavština. Nakon toga možete blago da ga blanširate, ali ovo čak nije obavezno. Kada ste gotovi, možete da pređete na pripremanje vašeg omiljenog jela. Samo imajte u vidu da mladi krompir bude brže gotov od starih. Pazite da ga ne pregorite ili prekuvate. Inače sa maldim krompirima možete da pripremite različita jela od krompira. Među njima su:

- prženi krompir;

- dinstani krompir;

- brza krompir salata;

- punjeni krompir;

- pile sa krompirom i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest