Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti iz starih knjiga pri izboru mesa za kuvanje

Saveti iz starih knjiga pri izboru mesa za kuvanje

Rolat od svinjetine

Ništa nije toliko važno u kuvanju kao izbor dobrog mesa i drugih proizvoda za jela. Pogledajte ovaj izbor saveta iz starih knjiga pri izboru mesa za kuvanje.

Ćurke i pilići - noge treba da budu crne i mekane, a nokti kratki. Starom ćuranu su oči uvek upale, a noge suve.

Goveđe meso - kada je sveža, zrna su joj vidljiva i izgleda crvenkasto, a masnoća je bledožuta.

Teleće meso - treba da bude potpuno bela, mada je ponekad i tamno meso ukusno. Neki mesari puštaju krv teletu pre klanja kako bi meso izgledalo belo, ali takvo meso gubi svoj ukus. Teletina ne može dugo da se čuva i brzo se kvari, posebno po vrućem vremenu.

Ovčije meso - kada je čvrsta, crvena, a mast bela, dobra je! Mast mlađih ovaca se lako odvaja, dok je kod starijih žilava. Ako je ovca bolesna, meso izgleda sluzavo i kada ga stisnete, iz njega curi voda, a masnoća postaje žuta.

Sirovo jagnjeće meso

Jagnjetina ili šiletina - ne traje dugo. Dobro je kada je velika vratna vena plavičasta, a prednji deo svež.

Ćurka (Misirka) - prilikom kupovine ptica, trebalo bi da se uverite da su mlade! Stari ćuran ima žilave i crvenkaste noge, dok mladi ima crnkaste (boje borovnice). Ako je već zaklan, uverite se da su oči pune, a noge vlažne.

Kokoške - kad su im noge i češljevi glatki, mlade su! Kada su im noge i češljevi raščupani, grubi i neuredni, stare su.

Guske - kada su stare, noge i kljunovi (guske) su crveni, a kada su mlade - žuto-beli. Ako su već zaklane i noge im se savijaju, onda su sveže. Ali, ako su im noge ukočene, onda su stare.

Guščija supa

Patke - uverite se da su im noge mekane, a grlo naduveno. Domaće imaju žute, a divlje imaju crvene noge.

Skuša - riba mora biti potpuno sveža, inače je bezvredna i dobra je samo za salamurenje.

Rečna riba - najkusnija je ako se skuva dok je još sveža.

Školjke - kada su im ljuske dobro zategnute, to ukazuje da su sveže. Školjke sa malim školjkama su najukusnije!

Ne propustite koje greške pravimo prilikom kuvanja mesa, kao i kako se pravilno kuva divljač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni