Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje voće i povrće je bogato magnezijumom?

Koje voće i povrće je bogato magnezijumom?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Voće i povrće sa magnezijumom

Magnezijum je mineral sa kojim se u organizmu odvijaju mnogi procesi i zbog toga je njegovo prisustvo u telu važno za održavanje niza životno važnih funkcija. Magnezijum učestvuje u procesu razgrađivanja proteina, lipida i ugljenih hidrata. Ukoliko se količina magnezijuma u telu smanji, to se oseća po unsulinaskoj rezistenciji, po problemima koji nastupaju u reproduktivnih organima i usporavanju metabolizma.

Potrebni nivoi magnezijuma za organizam

Ne postoje apsolutno određene tačne količine magnezijuma koje su potrebne kako bi telo savršeno funkcionisalo, ali je jasno da je muškarcima potrebno više magnezijuma.

Takođe, tokom promena starosti potrebne količine minerala se takođe menjaju. Oba pola imaju najveć potrebu za magnezijumom između 14. i 18. godine. Nakon toga potrebne količine opadaju, a nakon 30. godine one ostaju relativno konstantne.

Normalna količina koja se uzima na dnevnom nivou je otprilike 300-400 miligrama.

Individualna doza treba da bude 6 miligrama na kilogram težine tako što se za decu preporučuje 10 miligrama na kilogram, zato što je njima potrebno više magnezijuma u periodu pojačanog rasta.

Deficit magnezijuma i njegova nabavka

Hrana sa magnezijumom

Deficite magnezijuma se oseća u fizičkom nivou kroz različite simptome - grčevi i težine u nogama, lak umor, nesanica, nemir, migrena su najčešće reakcije tela kod nedostatka magnezijuma. S obzirom na to da učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u telu, ne treba da zanemarino nedostatk ovog minerala.

On može da se nabavi putem dodatnog unosa ili putem hrane. Ovo je najlkaši i koristan način za ceo organizam. Za one koji su ljubitelji zdravih dijeta, najbolje namirnice za unos magnezijuma su voće i povrće. Evo koje voće i povrće je bogato magnezijumom.

Voće i povrće bogato magnezijumom

žPovrće bogato magnezijumom uključuje pasulj i druge mahunarke. Da bi se izvukle maksimalne količine, hrana treba da se sprema na pari. Pasulj, sočivo, leblebija i grašak će telu obezbediti potreban magnezijum za dan.

Drugo povrće sa bogatim sadržajem magnezijuma je zeleno lisnato povrće. Lider među njima je spanać koji sadrži otprilike 80 miligrama magnezijuma na 100 grama zelene mase. Karfiol i krompiri sadrže otprilike 25 miligrama magnezijuma u 100 grama povrća i zajedno sa mahunarkama predstavljaju grupu povrća bogato ovim mineralom.

Među voćem sa visokim sadržajem magnezijuma odlikuje se avokado. On je prava super hrana i daje 15 procenata potrebnog dnevnog unosa. Mineral je sadržan i u drugom egzotičnom voću u dubrim količinama - ananas, marakuja, banane. Smokve su drugo ukusno i zdravo voće za nabavljanje magnezijuma.

Mnogo sušenog voća se preporučuje takođe kao dobra mogućnost da se kombinuje ukus sa korisću da se obezbedi telu magnezijum putem hrane - smokve, šljive, kajsije, urme i suvo grožđe je mnogo bogato ovim hranljivim elementom u sušenom obliku.

Takođe pogledajte drugu hranu bogatu magnezijumom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest