Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Napravimo jabukovo sirće

Napravimo jabukovo sirće

AdminAdmin
Glavni urednik
25035
bistro jabukovo sirće

Jabukovo sirće nije samo ukusan začin, već i sredstvo za lečenje. Zapravo, ono sadrži većinu najvažnijih minerala potrebnih za naše zdravlje. Među njima su kalijum, fosfor, hlor, natrijum, magnezijum, gvožđe i još mnogo drugih.

Kašika jabukovog sirćeta se preporučuje kod simptoma kao što su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku ili proliv. Takođe, jabukovo sirće je odlično kozmetičko sredstvo. Ono je važan sastojak u losionima za lice, a rastvoren u vodi može da da divan sjaj vašoj kosi. Da li možemo da napravimo jabukovo sirćeu kućnim uslovima i kako se to dešava?

Nabavite 10 kg jabuka i dobro ih operite. Posle pažljivo uklonite njihove drške i sameljite ih u mašinici za mlevenje mesa. Nije neophodno da odvajate semenke. Nakon što ste dobili kašu od jabuka, stavite je u emajliranu posudu i napravite sirup.

Zagreje se 250 ml vode, nakon čega se dodaje 50 grama šećera. Kada sirup proključa, skida se sa vatre i sačeka se da se ohladi. Njime zalijte kašu od jabuke i posudu pokrijte krpom. Posuda treba da odstoji na suncu ili na nekom toplom mestu. To je period kada kaša od jabuke počinje da se fermentiše.

Ne zaboravite da mešate s vremena na vreme.

Kada se proces fermentacije završi, smesa treba da bude proceđena. Ovo ćete najlakše uraditi tako što prvo koristite cediljku sa većim otvorima kako biste uklonili krupne komade. Posle možete koristiti sitnu cediljku ili najbolje višeslojnu gazu.

Jabukovo sirće

Sirće je već gotovo, tako da možete da ga sipate u flaše. Dobro ih zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Ponekad se na dnu flaša pojavi talog. U ovom slučaju otvorite flaše i ponovo procedite.

Tako pripremljeno i flaširano domaće jabukovo sirće može da se čuva dosta dugo. Ako uzimate kašičicu dragocene tečnosti pre svakog obroka, ovo će održati kiselu sredinu u vašem organizmu u odličnom stanju. Međutim, pre uzimanja rastvorite jabukovo sirće u čaši vode.

Pogledajte i naše druge recepte za domaće sirće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest