Antocianini

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028998
Antocianini

Antocianini su najveća grupa vodorastvorljivih pigmenata, čiji spektar boja obuhvata crveno - plavo - crno. Oni se mogu naći u svim višim biljkama, a najviše u cveću i voću, ali takođe i u listovima, stabiljkama i korenju biljaka.

Boja antocianina zavisi od strukture i kiselosti određenog voća. Antocianini su odavno predmet ispitivanja botaničara i drugih specijalista ove oblasti. Danas je interesovanje za ove pigmente veliko, jer su oni korisni za naše zdravlje, budući da se smatraju veoma jakim antioksidansima. Postoji preko 300 antocianina u prirodi.

Koristi od antocianina

Da bi uopšte nastali, antocianini se povezuju sa molekulima šećera. Osim hlorofila, antociaini su najvažniji biljni pigmenti. Ispitivanja su pokazala da su namirnice bogate antocianinima korisne za zdravlje, a jedna od najvećih prednosti je da imaju jako antiupalno dejstvo, koje blagotvorno deluje na organizam čoveka. Imaju sposobnost da zaštite, kako velike, tako i manje krvne sudove od oksidacije i njenih posledica. Takođe, antocianini blagotvorno deluju na oštećenja, koja su posledica visokog šećera u krvi.

Aronija

Dok upala traje, u međuvremenu se oštećuje vezivno tkivo u kapilarima, što dovodi do dodatnih komplikacija. Antocianini deluju na nekoliko načina - prvo, neutrališu enzime, koji oštećuju vezivno tkivo i kao drugo - obnavljaju oštećene delove na zidovima krvnih sudova. Eksperimenti sa životinjama su pokazali da suplementi sa antocianinima efikasno sprečavaju razne upale i posledice tih upala. Usporavaju zgrušavanje krvi i sprečavaju gomilanje trmbocita na jednom mestu.

Antocianini mogu usporiti alergijske reakcije, a već je i dokazan da imaju najjače antiupalno dejstvo u poređenju sa svim flavonoidima.

Antocianini pozitvino utiču na nervni sistem. Oni mogu zaštititi telo od neuroloških oštećenja. NJihova veoma važna osobina jeste da imaju veliku sposobnost da jačaju velike krvne sudove, pa na aj način smanjuju riik od pojave ateroskleroze.

Smatra se da antocianini štite čoveka od najteže bolesti - od raka. Oni štite želudac od nastanka čira, poboljšavaju misaone procese i ublažavaju posledice dijabetesa. Kao šo je već i poznato, ova bolest šteti organizmu tako što slabi vid čoveka, a čak može dovesti i do slepila.

Rotkvice

Antocianini jačaju oštećene kapilare i znatno poboljšavaju oštrinu vida. Kao što je već jasno, antocianin su nezamenljivi jer štite telo od najozbiljnijih bolesti ljudskog roda.

Izvori antocianina

Najbolji izvori antocianina je šumsko voće - borovnica, brusnica, trešnja, malina, kupina, aronija, zova, ribizla, dud. Ovi pigmenti se nalaze i u kori patlidžana, u crnom grožđu, crvenom kupusu, crvenim pomorandžama, crvenim maslinama. Od svog voća, aronija ima najveći sadržaj antocianina - 1480 mg u 100 g sveže aronije. Velike količine antocianina ima i u crnom vinu, crvenom luku i rotkvicama.

Antocianini kao dodatak namirnicama

Zdrava ishrana

Antocianini postoje i kao dodatak ishrani, a obično su označeni kao E 163. Smatra se da ove materije u takvom obliku nisu opasne po život i zdravlje ljudi, pa je zato dozvoljeno da se koristi u prehrambenoj industriji u svim zemljama sveta. To je boja, koja se koristi za boljenje slatkiša, proizvoda od prerađenog voća, vina, bezalkoholnih napitaka, soseva, majoneza, nekih tvrdih sireva.

Maksimalna dozvoljena dnevna doza ovog dodatka u ljudskom organizmu je 2.5 mg po 1 kg telesne težine. To znači da je ovaj dodatak u potpunosti bezopasan /prema tvrdnjama proizvođača/. Čak postoje i tvrdnje da E163 je koristan za zdravlje, tačnije za zaštitu od raka organa za varenje i debelog creva, kao i drugih bolesti sistema za varenje. Naravno, najbolji način da nabavimo antocianine je putem konzumacije svežeg voća, koje sadrži ove korisne materije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas