Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nekoliko razloga da jedemo trešnje

Nekoliko razloga da jedemo trešnje

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
339155
Nekoliko razloga da jedemo trešnje

Osim što su trešnje mnogo ukusne i svima omiljene, one su jako korisne. U sezoni trešanja nemojte propustiti da jedete ovo ukusno voće, pošto će to biti samo bonus za vaše zdravlje.

Evo nekoliko glavnih razloga da jedemo trešnje:

1. Trešnje sadrže velike količine kalijuma. On pomaže u regulisanju srčanog ritma i krvnog pritiska;

2. Ako uveče 30-ak minuta pre spavanja popijete sok od trešanja. uštedeće vam vreme koje ćete se vrteti u krevetu kako bi zaspali. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže boljem snu:

Trešnje

3. Trešnje imaju nizak glikemijski indeks. Mogu ih konzumirati i dijabetičari, pošto je njihov glikemijski indekrs 22;

4. Poboljšavaju stanje organa za varenje zbog sadržaja vlakana;

5. Stimulišu pamćenje. Trešnje sadrže velike količine antioksidanasa. Stimulišu pamćenje i pomažu prevenciji Alchajmerove bolesti;

6. Trešnje pomažu kod bolova u mišićima i grčeva u mišićima;

7. Poboljšavaju stanje kardiovaskularnog sistema. Njihovo konzimiranje smanjuje rizik visokog krvnog pritiska i visokog holesterola;

8. Trešnje takođe imaju protivupalno dejstvo;

9. Čestim konzumiranjem trešanja smanjuje se rizik od napada gihta;

10. Imaju blagotvorno dejstvo za oči. Sadrže beta karoten i vitamin A koji su važni za dobar vid;

11. Imaju blagotvorno dejstvo na kožu. Bogate su antioksidansima. Bore se protiv slobodnih radikala u organizmu, koji su odgovorni za starenje. Trešnje pomažu kod mnogih problema sa kožom i usporavaju starenje kože;

12. Olakša vaju bol i diskomfort kod osteoporoze;

Konzumiranje trešanja

13. Trešnje povišavaju nivo energije, Ako se osećate malaksalo, nemate energije ni za šta, prosto pojedite trešnje. Odmah nakon konzumiranja ćete osetiti priliv energije;

14. Trešnje su idealna hrana za ravan stomak. Ako često konzumirate trešnje, sprečavate gomilanje masnoće u oblasti stomaka;

15. Postoji istraživanje prema kojem trešnje pomažu u borbi sa rakom. To je zbog bogatog sadržaja vitamina A, kvercetina, beta karotena i antocianina. Kada su trešnej tamnije, sadrže više antioksidanasa i korisnije su.

Pogledajte još kako da napravite:

- čizkejk sa trešnjama;

- tortu sa trešnjama;

- ili druge deserte sa trešnjama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest