Tamarind

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Tamarind

Tamarind /Tamarindus Indica/ je tropsko zimzeleno drvo ili žbun, koje može dostići visinu 12 - 18 metara. Naziv ovog drveta dolazi iz arapskog i znači "indijska urma".

Tamarind dolati iz Severne Amerike i Azije, ali je najviše rasprostranjen u Indiji, gde se već od davnina koristi kao začin i konzumira kao namirnic.

Cvetovi tamarinda su žuti sa crvenim linijama. Ima mahune duge oko 12 cm, koje sadrže male slatko - kisele semenke, koje, kad se osuše, postanu veoma kisele. Kožica ploda je tamnobraon boje, a ima nepravilan oblik gondole.

Cvetovi tamarinda cvetaju u skupinama nalik grozdovima, a branje na Tajlandu obično bude od oktobra do februara.

Drvo je veoma čvrsto i izdržljivo, pa se često koristi za proizvodnju nameštaja. Zanimljivo je da se čak i bodlje ovog drveta mogu iskoristiti - kada se rodi dete, meštani njima zapušavaju pukotine u zidovima, kako bi zaštitili majku i dete od zlih sila.

Sastav tamarinda

100 g tamarinda ima 245 kalorija, 36 g ugljenih hidrata, 7 g masti, vitamina A, organske kiseline.

Odabir i čuvanje tamarinda

Kada kupujete tamarind, uvek birajte plodove koju su tvrdi na dodir, ravne i glatke kožice, koji nisu naborani i nisu izgubili boju

Plod tamarinda se može iseći uzdužno pomoću noža. Izvadite meso ploda i odvojite semenke. Tamarind čuvajte u frižideru do mesec dana.

Plod tamarinda

Pripremanje tamarinda

U Tajlandu se mogu sresti dve glavne vrste tamarinda - sladak, koji je odličan kao osnova za razne deserte i drugi je zelen - koji se jede sa slatkim sosom i ljutom paprikom.

Tajlanđani jedu gorke listove tamarinda, tako što ih dodju salatama ili ljutim čorbama. Cvetovi tamarinda se takođe mogu konzumirati - sveži ili termički obrađeni. Cvetovi su takođe gorki, ali su odlični za ljute čorbe ili čili sos.

Mladi plodovi tamarinda se ogu poslužiti s solju, šećerom ili sušenom paprikom. Od zrelih plodova se mogu praviti kolači ili koncentrovani sok.

Tamarind je u zapadnoj kuhinji jedan od sastojaka dobro poznatih soseva. Plodovi tamarinda se mogu dodvati slatkišima, sladoledima, pecivima, bombonama. Tamarind se može koristiti za ublažavanje ukusa ljutih jela i slatkiša. On se može osušiti i koristiti kao aroma čorbama i desertima, a takođe i da se od njega napravi pire.

Semenke tamarinda su veoma bogate proteinima, mogu se peći, potopiti u vodi ili se mogu skuvati - gde se dobija odlična zamena za kafu.

U Indiji se tamarind dodaje tradicionalnoj čorbi od sočiva, raznim čorbama od povrća, a takođe je sastojak nekoliko vrsta ajvara. Kombinacija tamarinda, šećera i začina se dodaje jelima koja treba da imaju slatko - gorak ukus.

Tamarind može biti i garnir za pirinač i jela od mahunarki. Takođe, tamarind je sastojak jela sa karijem, a i popularnog italijanskog krema maskarpone.

Koristi od tamarinda

Tamarind je veoma koristan za zdravlje, budući da sadrži velike količine vitmina A i organskih kiselina. Kora drveta se koristi za pravljenje čaja, koji snižava visok krvni pritisak. Od plodova se dobijaju diuretički lekovi, a pečene semenke ploda se koriste za lečenje bolesti želuca.

Tamarind ima veoma jako antibakterijsko dejstvo, ublažava simptome kašlja i visoke temperature. POmaže i kod astme, problema sa urinarnim traktom i artritisom.

Tamarind snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Zahvaljujući svom blagotvornom uticaju na varenje, on je odlična namirnica u dijetama za mršavljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji