Rukola sadrži mnogo vitamina C, što je čini veoma korisnom za organizam. Kada jedete rukolu, povećavate otpornost svog tela na viruse. Vitamin C je moćan antioksidans, a kada konzumirate rukolu, dobijate ga u velikoj količini. Pored toga, rukola sadrži i vitamin A, ima tonizirajuće dejstvo, snižava šećer u krvi i ima niz drugih korisnih svojstava.
Rukola je lisnato povrće. Prilikom izbora rukole, važno je pažljivo pogledati listove. Treba da budu sveži i lako lomljivi. Ako su listovi uvenuli, rukola je izgubila veliki deo svojih korisnih svojstava.
Sveže listove rukole treba čuvati u frižideru. Ne vadite ih prerano pre konzumiranja kako biste sprečili da uvenu. Najbolje je izvaditi listove rukole iz frižidera neposredno pre konzumiranja.
Listovi rukole se nikada ne seku metalnim nožem. Metal reaguje sa vitaminom C koji se nalazi u rukoli, i njen ukus se menja. Zbog toga, upotreba metalnih noževa nije pogodna. Najprikladniji način je da listove iskidate rukama. Na ovaj način ćete sačuvati sve vitamine i hranljive materije u listovima rukole.
Ako vam listovi rukole uvenu iz nekog razloga, možete ih staviti u posudu sa veoma hladnom vodom.
Rukola se kod nas uglavnom uvozi i stoga joj je cena visoka. Možete pročitati informacije i lako uzgajati rukolu kod kuće.

Da bi vaša salata ostala sveža, ukusna i zdrava, uvek izvadite iz frižidera onoliko listova koliko ćete u tom trenutku pojesti. Ne pripremajte salatu od rukole za sledeći obrok ili sledeći dan unapred.
Ako vam je ostalo salate, nije dobra ideja da je čuvate u zamrzivaču. Tamo će se ukus rukole promeniti, a listovi će uvenuti.
Nepojedene listove rukole možete oprati čistom vodom, ostaviti da se ocede, dobro osušiti krpom i staviti u kesu. Listove u ovom obliku možete čuvati 1 dan na donjoj polici frižidera.
Sveži listovi rukole, dobro oprani i osušeni, mogu se čuvati u suvim teglama u frižideru oko dve nedelje. Na ovaj način ćete imati svežu i zdravu salatu pri ruci.
Pogledajte više o koristima od rukole i saznajte koji prelivi su pogodni za rukolu.
Komentari