Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ruzmarin - biljka - čudo za kuvanje, zdravlje i lepotu

Ruzmarin - biljka - čudo za kuvanje, zdravlje i lepotu

Jordanka TasevaJordanka Taseva
Inovator
51
Ruzmarin za kuvanje

Ruzmarin je moćna biljka koja potiče iz mediteranskog regiona. Njeno ime je izvedeno od latinskog los marinus koje označava rosa mora, zbog činjenice da je po prvi put viđeno da raste duž obale Sredozemnog mora.

Ruzmarin se koristi hiljadama godina u kulinarstvu i u medicini i poznat je po svojoj sposobnosti da stimuliše um, da poboljša pamćenje i da poboljša koncentraciju. Ruzmarin je veoma izdržljiv i po spoljašnjem izgledu donekle podseća na borove iglice jelke, a ne na biljku za kuvanje.

Iglice biljke koja je član porodice mente su izuzetno oštre, što ovu biljku čini blagodatnom za mesna jela poput janije ili pečenih mesa.

Ruzmarin često učestvuje u mediteranskom kuvanju, gde neki kuvari ne bi mogli da skuvaju određena mesa bez njega. On je odlična aroma naročito za jagnjetinu, svinjetinu i piletinu. Ruzmarin je veoma jaka aroma i zbog toga treba da se koristi štedljivo.

Ovaj zeleni začin je jedan od malog broja lekovitih biljki koje se zaista dobro suše zbog činjenice da ima mnogo ulja koje je sadržano u njegovim listovima. Prema tome ruzmarin može da se koristi svež ili sušen prilikom kuvanja, sa jednakim rezultatima na svaki način, sa jakim ukusom koji budi apetit.

U nekim slučajevima sušeni ruzmarin je zapravo oštriji od svežeg ruzmarina i ne treba da se koristi toliko obilno kao sveža varijanta da se ne bi preteralo sa aromama u jelu.

Ruzmarin se koristi kako medicinski, tako i kozmetički već nekoliko hiljada godina. U različitim civilizacijama ruzmarin je bio simbol veoma važnih kvaliteta kao što su lojalnost između prijatelja, uspomena, ljubav, vernost i čak ljubav i smrt.

Ulje od ruzmarina

Na prvom mestu, najvažnije za većinu ljudi i u prošlosti i danas je što se ruzmarin uglavnom povezuje sa umom i njegovom sposobnošću da jača pamćenje i da jača mentalnu snagu.

Nekada nije bilo retkost videti grčke i rimske studente koji tokom učenja ili polaganje ispita nose venac ili pletenicu od ruzmarina u kosi.

Travari vekovima koriste ruzmarin da bi lečili niž kožnih problema; ruzmarin i tonira kada se osećate zabrinuto, nervozno ili depresivno. Ruzmarin je lekovita biljka koja sadrži mnogo vitamina i minerala.

Ruzmarin ima mnogo lekovitih svojstava i verovatno je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da umiruje nervni sistem, da ublažava bolove i kao osvežavajući i podlađujući tonik za kožu.

Sastav ruzmarina

Sveži i suvi ruzmarin sadrži iste hranljive materije, ali varira u količinama. Na primer, sveži ruzmarin je dobar izvor mangana, ali kada se osuši, deo mangana se gubi kroz proces sušenja. S druge strane, sušeni ruzmarin sadrži znatno veću količinu kalcijuma i gvožđa.

Sveži ruzmarin koji se koristi u većim količinama od sušenog ruzmarina, je odličan izvor vitamina A i C, gvožđa, kalcijuma, folata i mangana. Pored toga, dobar je izvor vitamina B6, magnezijuma, kalijuma i bakra.

Lekovita svojstva ruzmarina

Ruzmarin sa belim lukom je odličan začin

- Ruzmarin štiti od raka, tačnije raka kože i tumora i ima antioksidansna svojstva;

- Eterično ulje ruzmarina ima antibakterijska i protivgljivična svojstva;

- Ruzmarin može da stimuliše cirkulaciju krvi u telu;

- Može da pomogne u povećavanju niskog krvnog pritiska;

- Biljka podstične varenje u želucu;

- Ruzmarin može da ublaži meteorizam, kolika kod beba, gasove i loše varenje;

- Može da ublaži depresiju, zabrinutost i nervozu;

- Može da ublaži glavobolju;

- Zbog svojih protivupalnih svojstava ruzmarin može da pomogne u preživljavanju artitisnog i reumatskog bola;

- Kada se primenjuje na kosi kao losion, ruzmarin može da tretira perut, da podstiče rast kose, da održava kosu zdravom i blistavom i da stvara akcente u tamnoj kosi;

- Može da oživi umornu i bledu kožu;

Sok od grožđa sa ruzmarinom

- Ruzmarin može da opusti mišiće tela i može da pomogne kod različitih vrsta grčeva. Može da se koristi i za masaže;

- Tvrdi se da usporava ili sprečava ćelavost;

- Ruzmarin poboljšava dotok krvi u mozak, što može da poboljša koncentraciju i pamćenje;

- Ruzmarin može da stimuliše telo da proizvodi znoj, stimulišući kožu, što će pomoći kod preznojavanja kod groznice, gripa ili prehlada;

- Dobar je za ublažavanje iskašljavanja iz grudi;

- Ruzmarin održava kožu da izgleda mlado i može da uspori proces starenja;

- Može da pomogne kod letargije i isrcpljenosti i da obnovi nivo energije;

- On je antiseptik;

- Može da pomogne u lečenju respiratornih i problema sa plućima kada se koristi za trljanje ili udisanje pare;

- Ruzmarin može da ublaži bolove za vreme mesečnog ciklusa;

Kuvanje sa ruzmarinom

Ruzmarin - biljka čudo za kuvanje, zdravlje i lepotu

Ruzmarin je iuzetno izdržljiva lekovita biljka. Ovo je jedna od malog broja lekovitih biljki čija se aroma u potpunosti ne gubi za vreme kuvanja i takođe veoma dobro se suši.

Sveži ruzmarin treba da se čuva u originalnom pakovanju ili da se uvija u vlažnu papirnu krpu i da se čuva u frižideru.

Kada kuvate sa ruzmarinom prvo treba da izvadite iglice iz drškica i da bacite drškice. Neki ljudi više vole da iglice budu sitno iseckane ili izdrobljene pre upotrebe;

Alternativno, cele grančice ruzmarina mogu da se dodaju u supu ili janiju, kako bi dodale ukus za vreme kuvanja, ali treba da se uklone pre serviranja.

Ruzmarin se obično koristi kao začin za jelo od jagnjetine ili svinjetine, ali postoji i mnogo drugih ukusnih mogućnosti za to kako da se kuva sa ruzmarinom. Niže je dat niz ideja.

- Koristite za pripremu domaćeg punejnja;

- Dodajte u supe za aromatizaciju;

- Pomešajte sa belim lukom i koristite kao začin za jagnjeće ili pileće meso;

- Dodaje se u istopljeni maslac i prelivaja se kuvani krompir i povrće;

- Iseckani ruzmarin dodajte u omlet, kajganu ili fritatu;

- Uvijte listove ruzmarinu oko komada piletine, svinjetine ili jagnjetine i pecite;

- Koristite ruzmarin za pečenje ribe;

Riba sa ruzmarinom

- Dodajte u paradajz sosove i supe;

- Dodaje se u maslinovo ulje i servira se na prepečeni hleb;

- Koristiti za začinjavanje domaćih hlebova i slanih keksića.

- Dodajte u sočivo, pasulj ili janiju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest