Šećer u krvi je u osnovi kontrole dijabetesa. On je normalan kod većine ljudi, ali mogu se pojaviti problemi - može postati viši ili niži od normalnih vrednosti.
Visoke vrednosti se dobijaju kada je telo u stanju da pravilno transportuje glukozu iz krvi u ćelije. Ovo se dešava kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije nisu toliko osetljive na proizvedeni insulin.
Tada se pojavljuju simptomi visokog šećera u krvi. Kako ih prepoznati?
Simptomi visokog šećera u krvi
- Jaka glavobolja;
- Zamagljen vid;
- Učestalo mokrenje;
- Iznenadni teški zamor;
- Bol u stomaku;
- Mučnina;
- Suva usta;
- Konfuzija.
Štete koje čini visok šećer u krvi
- Oštećenje oka;
- Kardiovaskularne bolesti;
- Insuficijencija bubrega;
- Neuropatija;
- Infekcije kože i desni;
- Problemi sa zglobovima;
- Dijabetička koma.
Normalni nivoi šećera u krvi se moraju održavati. Norme nakon obroka koje ne prelaze 141 miligram na 100 litara krvi smatraju se normalnim. Ako telo ne može da reguliše nivo šećera u krvi, to je hipoglikemija – nizak šećer u krvi ili hiperglikemija – visok nivo šećera u krvi. Moramo da održavamo normalan nivo šećera u krvi, a u slučaju povišenih vrednosti treba da znamo kako da snizimo ove nivoe.
Načini snižavanja šećera u krvi
1. Kontrola telesne težine - održavanje zdrave težine poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od daljih problema. Normalan nivo šećera u krvi smanjuje rizik od razvoja dijabetesa. Veličina struka je najvažniji faktor u proceni rizika od dijabetesa. Vrednosti iznad 90 kod žena i 101, 6 kod muškaraca dovode do rizika od insulinske rezistencije, visokog nivoa šećera u krvi i razvoja dijabetesa tipa 2;
2. Kontrolisan unos ugljenih hidrata – kada uđu u sistem za varenje, ugljeni hidrati se razlažu na jednostavne šećere, a zatim ih insulin premešta u ćelije. Sa mnogo ugljenih hidrata ili poremećenom funkcijom insulina, proces ne funkcioniše kako treba i nivo šećera u krvi raste. Zbog toga je neophodno kontrolisati unos ugljenih hidrata. Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata smanjuju nivo šećera u krvi i pomažu u dugotrajnoj kontroli;
3. Povećan unos vlakana - vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata i njihovu apsorpciju u krv. Tako sprečavaju oštre skokove šećera u krvi. Dijeta sa vlaknima je veoma korisna za dijabetes tipa 1 jer kontroliše nivo šećera u krvi i smanjuje ga. Od dve vrste vlakana - rastvorljivih i nerastvorljivih - obe su važne. Zbog toga je dobro konzumirati namirnice poput povrća, voća, mahunarki i integralnih žitarica. 25 grama vlakana se preporučuje za žene i 38 grama za muškarce dnevno;
4. Uloga hrane sa niskim glikemijskim indeksom - ovaj indeks odražava brzinu kojom hrana sa ugljenim hidratima utiče na vrednosti oslobođenog insulina. Odabir hrane sa niskim glikemijskim indeksom dugoročno snižava nivo šećera u krvi i pogodan je za osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2. To su morski plodovi, jaja, ovas, ječam, mahunarke, slatki krompir, kukuruz, voće i povrće bez skroba. ;
5. Potreba za više proteina i masti - jaja, belanca, pileća prsa, nemasna govedina zasićuju i u isto vreme ne dozvoljavaju povećanje nivoa šećera u krvi. Neki orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, indijski oraščići su dobar dodatak ovom načinu ishrane;
6. Uloga vode i hidratacije tela - pijenje dovoljno vode je važno za održavanje dobrog nivoa šećera u krvi. Ljudi koji piju više vode osigurani su od naglih skokova šećera u krvi. Voda se može smenjivati sa drugim nekalorijskim pićima, ali ne i sa dodatkom šećera;
7. Cimet – ovaj začin je važan za zdravlje, ali jedan od njegovih kvaliteta ga čini posebno korisnim za visok šećer u krvi – može da ga smanji i do 29% i deluje kao insulin, ali sporije. Efikasna je doza od 1 do 6 grama dnevno. Kiselo mleko sa cimetom je klasična kombinacija za uzimanje ovog začina. Karanfilić i cimet se takođe mogu kombinovati;
8. Rozetla - Rozetla je biljka koju narodna medicina dugo koristi za snižavanje šećera u krvi kao i za snižavanje krvnog pritiska. Može se koristiti kao napitak ili smesa;
9. Semenke piskavice - ova biljka se preporučuje kao prirodan način za povećanje majčinog mleka. Istovremeno, piskavica usporava apsorpciju šećera u krvi. Izvor je rastvorljivih vlakana, koja, ako se uzimaju na prazan stomak, snižavaju glukozu i dobro utiču na toleranciju glukoze. To je vrlo bezbedna biljka za dijabetes, ali ima laksativno dejstvo i ne treba preterivati sa njom;
10. Jabukovo sirće - ako se uzima na prazan stomak, ovo sirće stimuliše snižavanje nivoa šećera u krvi. Može se koristiti kao preliv za salatu ili jednostavno piti čašu vode sa 2 kašike sirćeta dnevno;
11. Crno vino – čaša crnog vina može smanjiti nivo šećera u krvi sprečavajući apsorpciju glukoze iz creva. Međutim, ovo nije pogodan dugoročni način kontrole šećera u krvi;
12. Hrom i magnezijum - sa visokim nivoom šećera u krvi nedostaju neki mikro elementi. U velikoj meri, to su hrom i magnezijum. Nedostatak hroma je faktor u razvoju netolerancije na ugljene hidrate. Zbog toga su žumanca, integralne žitarice, kafa, orasi, brokoli i meso pogodni za nutritivnu ishranu. Nedostatak magnezijuma je povezan sa većim rizikom od razvoja dijabetesa. Odgovarajuća hrana sa magnezijumom su lisnato povrće, cela zrna, riba, avokado i pasulj;
13. Dobra fizička aktivnost - redovni sport pomaže da se oslobodite viška kilograma i poboljšava osetljivost ćelija na insulin. Takođe stimuliše mišiće da koriste šećer u krvi za energiju. Umerena fizička aktivnost svakako snižava nivo šećera u krvi;
14. Održavanje nivoa stresa niskim - stres povećava oslobađanje hormona glukagona i kortizola, povećavajući nivo šećera u krvi. Vežbanje za smanjenje stresa takođe ima ulogu u snižavanju šećera u krvi;
15. Dobar san - dovoljno sna je garancija dobrog zdravlja. Takođe igra važnu ulogu u kontroli šećera u krvi. Nedostatak sna povećava apetit i dovodi do viška kilograma, a samim tim i do visokog šećera u krvi;
16. Redovno praćenje stanja šećera u krvi – redovno merenje šećera u krvi će pomoći u njegovoj efektivnoj kontroli. Moguća je prilagođavanja ishrane i lekova i provera reakcija na određenu hranu;
17. Lekovi - u određenim slučajevima neophodna je sistemska primena insulina u obliku injekcija. Upotreba injekcija insulina je prilika za kontrolu šećera u krvi i izbegavanje komplikacija od dijabetesa.
Upornost i strpljenje su garancija održavanja optimalnog nivoa šećera u krvi, dajući priliku da steknemo jasnu viziju kako se kreće od raznih stvari koje radimo u životu, a od toga umnogome zavisi i njegov kvalitet.
Pogledajte još:
- koji začini kontrolišu šećer u krvi;
Komentari