Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdrave koristi od rukole

Zdrave koristi od rukole

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Rukola

Rukola kod nas još uvek nije popularno povrće, polako ali sigurno se prevara u simbol prefinjenosti i odabranog ukusa. Sveži zeleniš u kombinaciji sa mirisom orašastih plodova i pikantnom notom, koja je slična slačici, pretvara ga u idealan sastojak svih zelenih salata, testenina, pica i drugih jela iz italijanske kuhinje.

Osim bogatog ukusa, rukola ima i bezbroj korisnih sastojaka. Daleki rođak kupusa, karfiola, repe ima malu količinu kalorija, koje se kompenzuju velikom količinom hranljivih sastojaka.

Njena lekovita svojstva su najviše zbog količine vitamina C. On je moćan antioksidans, koji povećava zaštitnu snagu organizma. Osim toga, ima sposobos da čisti toksine.

Beta-karoten u rukoli se prerađuje u telu i pretvara se u antikancerogeni vitamin A. Sa svojim antikancrogenim kvalitetima je i sulforafan u povrću. To je čini hranom broj jedan u borbi sa svim oboljenjima. Osim toga, solidna doza vitamina A štiti od toplih zraka sunca.

U rukoli se nalaze još i vitamini B2, B5, B6, kao i mnogo vlakana. Nedostatak vitamina B vodi do neobjašnjivog umora i lenjivosti. Redovan unos rukole reguliše metabolizam i pomaže telu da izađe na kraj sa umorom.

Salata od rukole se preporučuje kod oni koji imaju predispozicije za anemiju ili koji već imaju problem sa anemijom. Ona nosi telu cenjenu dozu gvožđa.

Salata sa rukolom

Sastojci u rukoli je čine predivnom hranom za svaku dijetu. U 100 g povrća se nalazi tek 25 kalorija. Gorčivi ukus takođe ima sposobnost daizbacuje toksine.

Druga interesantna korist rukole je u korist budućih majki. U njoj se nalazi potrebna folna kiselina. 100 g salate osigurava polovinu dnevno potrebe za njom.

Najkorisnija je rukola u svežem stanju, krupnije isečena. Začinjava se maslinovim uljem, balsamiko sirćetom i parmezanom. Ako je ukus previše pikantan za vaša čula, onda je najbolje da je koristite kao začin uz zelenu salatu ili spanać. Rukola ide dobro uz mediteranske proizvode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest