Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravilno kuvaju jaja?

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
462
Kako se pravilno kuvaju jaja?

Kuvanje jaja je teško s obzirom na činjenicu da dok ih ne ogulimo ne možemo biti sigurni koliko tvrdo smo ih skuvali. Manje je verovatno da će sveža jaja pući tokom "spremanja".

To je zbog nižeg pH u belancu, zbog čega se belance pridržava unutrašnje membrane školjke, "držeći" ih zajedno.

Kokošija jaja se stavljaju u posudicu sa hladnom vodom, ako ih stavite u ključalu vodu, puknuće. Da ne bi napukla, u hladnu vodu dodajte kašičicu soli. Za vreme kuvanja, jaja treba u potpunosti da budu prekrivena vodom.

Postoji mnogo jela koja čisto vizuelno iziskuju rovita jaja, sa tečnim žumancem. Da biste postigli ovaj efekat, potrebne su vam 3 minute, nakon čega voda počinje da vri. Rovito žumance, kombinovano sa tvrdo kuvanim belancem, će vam oduzeti otprilike 4 minute.

Ukoliko ste jedan od ljubitelja tvrdo kuvanih kokošijih jaja, najbolje je da ih ostavite da se kuvaju 8 minuta, kada voda počne da vri. Svaka minuta koja pređe to vreme će "okameniti" jaja i ona će postati bezlična - veoma svetlog žumanca, koje se na mestima plavi.

Kako se pravilno kuvaju jaja?

Pačija jaja su pravi egzotični specijalitet, koji se ne sreće toliko često na našem geografskom području. Ako ste ipak dobili takva jaja, treba da ih pažljivo operete hladnom vodom i sodom bikarbonom, da ih stavite ponovo u hladnu vodu i da ih kuvate ne manje od 12 minuta.

Po sadržaju vitamina, mikroelemenata, kvaliteta ukusa i hranljivosti, prepeličija jaja prednjače u odnosu na sve ostale vrste.

Korisna svojstva ovih jaja su priznata i od strane medicine. Redovna konzumacija proizvoda je u stanju da ublaži prisustvo neuroze i psihosomatskih problema, uključujući i bronhijalnu astmu.

Da biste ih skuvali tako da budu rovita, treba da ih stavite na 1-2 minute u ključalu vodu. Za razliku od kokošijih, ova jaja neće napući. Ukoliko više volite tvrdo kuvana jaja, potrebno je 5 minuta kuvanja.

Guščija jaja se operu i stave u hladnu vodu. Kuvaju se 15 minuta na srednjoj vatri i u poklopljenoj posudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest