Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je konzervirana hrana dobra za vas?

Da li je konzervirana hrana dobra za vas?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2069
Konzerve

Danas retko ko može zamisliti život bez upotrebe konzervirane hrane. Bilo da se radi o konzerviranom kukuruzu šećercu, konzerviranom paradajzu, boraniji u teglama ili mariniranim pečurkama, konzerve igraju aktivnu ulogu u pripremi gotovo svakog jela. Međutim, postavlja se pitanje da li su one i u kojoj meri korisne za naše zdravlje ili, naprotiv, štetne za nas.

Konzerve su nesumnjivo praktičan način pripreme hrane. Mnogo su izdržljivije od svežih proizvoda, zgodne su za nošenje i posebno su poželjne zimi, kada nedostaje sveže povrće i voće. Već u vreme Velikih geografskih otkrića, Džejms Kuk je naredio svojoj posadi da svaki dan jedu kiseli kupus i tako sprečio mornare da obole od skorbuta.

Uopšteno govoreći, pravilno pripremljena konzervirana hrana može biti od koristi. Ona pomaže u regulisanju hemijskog sastava proizvoda tako što smanjuje ili izdvaja određene sastojke iz njih.

Zimnica

Na primer, možemo dodati ili ukloniti proteine, glukozu, saharozu, fruktozu, mineralne soli i vitamine ili povećati svarljivost proizvoda. Upotrebom manje soli, smanjenjem količine šećera ili dodavanjem vitamina, možemo čak pripremiti dijetalne konzerve.

Pored do sada rečenog, treba napomenuti i da je konzerviranje u gotovo svim slučajevima isplativo sa finansijske tačke gledišta, posebno ako ne morate da kupujete proizvode koje ćete sami konzervirati. To se odnosi kako na pripremu voća i povrća iz sopstvene bašte, tako i na konzerviranje mesa.

U drugom slučaju, čak je dokazano da pri sterilizaciji mesa u ekspres loncu ono postaje još mekše, jer mu mišićna vlakna postaju mekša.

Najvažnije kada se spremaju ili jedu konzerve je da su pravilno pripremljene. Dodavanje ljutih začina kao što su ljuta paprika, pimenta ili bibera može biti štetno za osobe koje pate od bolesti bubrega ili želuca.

Takođe je obavezno poštovati neka pravila tokom samog konzerviranja. Nikada ne uzimajte konzerve sa ispupčenim poklopcima ili one kojima je istekao rok trajanja jer mogu biti zaista opasne. Veoma pažljivo čitajte sadržaj konzervi u prodavnici, jer im se masovno dodaju kancerogeni konzervansi, stabilizatori i arome.

Takođe pogledajte kako pripremiti meso u teglama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest