Uprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun na odgovarajućoj temperaturi.
1. Čuvajte cele limune
Ako nameravate da koristite limune u roku od nekoliko dana nakon kupovine, onda ih čuvajte dalje od direktne sunčeve svetlsoti. Oni obično ostaju sveži na sobnoj temperaturi oko nedelju dana. Nakon toga počinju da se boraju i da gube boju i da im se pojavljuju mrlje.
Čuvajte limune, koje ste već koristili, zatvorene u kesi u frižideru. Stavite ih u kesicu, tako što ćete izbaciti sav vazduh iz njih (koliko je to moguće). Tako će oni sačuvati veći deo soka i ukus će im duže trajati - oko 4 nedelje.
Idealna temperatura za čuvanje zrelih (žutih) limuna jeste između 4 i 10 stepeni. Kod većine frižidera ta temperatura je u srednjim policama, kao i na vratima.
2. Čuvanje isečenih limuna
Isečena strana limuna treba da bude pokrivena. Evo i nekoliko načina kako da smanjite gubitak sočnosti i oksidaciju kod limuna kada dođu u kontakt sa vazduhom:
- Stavite pola limuna na tanjir, tako da isečen deo bude nadole
- Uvijte limun u plastičnu foliju
- Ako imate malu hermetičku posudu, onda stavite komade limuna u nju.
Zamrznite limun
Iako mogu da traju duže od drugog voća, limuni se mogu koristiti u roku od 2-3 dana od sečenja.
Možete zamrznuti kriške limuna za razna pića. Potrebno je da ih poređate na pek papir, tako da se ne dodiruju. Tako treba da se zamrznu i onda ih stavite u kesicu i ponovo ih vratite u zamrzivač.
Zamrzavanje limuna (ili bilo koje druge namirnice) na pek papiru sprečava da se oni zalepe jedan za drugi. Zamrznute kriške se najbolje dodaju hladnim napicima i to direktno iz zamrzivača, dok su još uvek tvrde.
3. Čuvanje soka i kore od limuna
Ohlađen ceđen sok od limuna - uprkos tome što je kiseo, on može razviti bakterije ako stoji na sobnoj temperaturi i onda se može pokvariti. Nakon 2-4 dana u frižideru će sok početi da gubi svoj ukus. Bacite ga kada potamni ili izgubi ukus, a to obično bude oko 7-10 dana. Sok se treba čuvati u tamnim flašama.
Kupljeni sok od limuna obično sadrži konzervanse koji produžavaju rok trajanja do nekoliko meseci. Zamrznite preostali sok u posudu za led. To je najlakši način da zamrznete suvišni sok. Onda ga mžete prebaciti u kesice i čuvati u zamrzivaču.
Koru limuna čuvajte u hermetičkim posudama. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu. Sveže rendana kora limuna je pravi mamac za bakterije. Zato je potrebno da je iskoristite u roku od 2-3 dana.
Koru limuna možete zamrznuti kao i sok od limuna.
Postoji jedan starinski način čuvanja limuna - a to je da se stavi u so. On tako zadržava svež izgled. Evo i kako:
1. Očistite limune i operite ih. Nemojte ih prati sa sapunom ili nekom tečnošću koja sdrži hemikalije, već sa tečnošću koja sadrži sirće i sodu bikarbonu.
2. Limune isecite.
3. U teglu stavljajte red soli, pa red limuna. Možete koristiti bilo koju vrstu soli, samo da ne sadrži jod. Jod će uticati da voće izgubi boju.
4. Kako bi bilo bezbedno, treba da čuvate teglu u frižideru, gde će moći tako da se čuva i koristi do godinu dana.
Kako da koristite ove limune?
To je najlakše od svega. Uzmite parče, isperite so i koristite kao svež limun - veoma je jednostavno.
Komentari