Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske tajne klasičnih francuskih palačinki (crepes)

Kulinarske tajne klasičnih francuskih palačinki (crepes)

Klasične francuske palačinke

Ako ikada budete imali zadovoljstvo da odete u Francusku i posetite francuski restoran kako biste započeli dan popularnim francuskim doručkom, sigurno ćete biti posluženi tako popularnim i ukusnim francuskim Crepes, odnosno francuskim palačinkama.

Palačinke su prvobitno pripremljene u Bretanji, koja se nalazi u severozapadnom regionu Francuske.

Ali da li znate kako da pripremite francuske palačinke da bi postale tanke i nežne kao što nalaže klasični recept? Sigurno znate da izgledaju kao palačinke, ali da li su zaista?

Koja je razlika između francuskih palačinki i palačinki?

Veoma često se „Crepes“ naziva veoma tanka palačinka. Međutim, najveća razlika između francuskih crepes i običnih palačinki je u tome što se testo priprema drugačije. Prašak za pecivo se dodaje u testo za palačinke kako bi bile vazdušastije.

Sigurno većina vas zamišlja debeli krug, sa puno maslaca i preliven sirupom, kada pomislite na palačinke. Tehnički gledano, francuske palačinke su takođe palačinke, samo mnogo tanje od onih na koje smo generalno navikli.

Palačinke mogu biti punjene ili prekrivene slanim ili slatkim filom. Nema osobe u Francuskoj koja nema poseban tiganj za palačinke. Francuzi ih jedu tokom cele godine, a posebno nedeljom, kada se cela porodica okuplja.

Kako napraviti klasične francuske palačinke

Sastojci za francuske palačinke

Kulinarske tajne klasičnih francuskih palačinki

- Brašno - 1 šolja;

- Sveže mleko - 1 i 1/2 šolje;

- Jaja - 3 komada;

- So - 1 prstohvat;

- Šećer - 1 kašika;

- Maslac - 20 g istopljen;

- Smeđi šećer - 10 g;

- 10 g praška za pecivo;

- 1 kašičica ekstrakta burbon vanile.

Tajna savršenih francuskih palačinki

Prema rečima jednog poznatog francuskog kuvara, dodavanje kocke maslaca i kocke smeđeg šećera je izuzetno važno za pravljenje savršenih palačinki. Maslac, pored toga što sprečava lepljenje palačinki tokom pečenja, dodaje i neverovatan dodir slatkoće, kao i šećer. Takođe je važno da ih ne držite predugo u tiganju kako se ne bi osušile.

Priprema francuskih palačinki

Kulinarske tajne klasičnih francuskih palačinki (crepes)

U posudi pomešajte brašno, so, šećer, jaja i vanilu. Mikserom polako mutite dok dodajete mleko. Maslac se dodaje poslednji. Testo se ostavlja da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi, pokriveno folijom da bi ostalo sveže.

Zatim procedite testo da biste uklonili grudvice. Zagrejte tiganj za palačinke i sipajte malu kutlaču testa u njega. Nagnite tiganj i kružnim pokretima ga obložite da biste prekrili dno. Ostavite da se palačinka peče 1 minut, zatim okrenite i pecite još 30 sekundi. Stavite palačinke na tanjir kako bi ostale tople i sočne.

Fil za francuske palačinke

Za slani fil, možete koristiti mešavinu lososa i krem sira. Takođe možete dodati šunku, sir i jaja. Ako se zdravo hranite, možete napraviti palačinke i sa heljdinim brašnom, a fil može biti spanać, pečurke i praziluk.

Za slatki fil za palačinke, možete koristiti Nutelu, šlag ili sveže voće. Ili možete napraviti čuvenu Palačinku Suzet.

Pogledajte i kako se pravi carska palačinka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni