Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske tajne kod obrade kestena

Kulinarske tajne kod obrade kestena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
kesten

Od početka jeseni i tokom cele zime pa sve do proleća, pečeni kesten svojom aromom i toplinom zagreva ulice mnogih gradova, ne samo u Evropi. Jestivi slatki kesten sazreva krajem prvog meseca jeseni i može se čuvati tokom cele zime, čineći ga sezonskim plodom za najhladniju sezonu.

Glatki plod boje mahagonija sa drveta kestena, skriven je u bodljikavoj kori, važna je hrana koja je bila od suštinskog značaja kako za plemena koja su prethodila Rimljanima u Italiji, tako i za legionare ove svetske imperije. Kesten nije slučajno dobio naziv i poznat je kao šumski hleb.

U XIX veku osnovni ukus ploda oplemenjen je ostalim sastojcima - pinjolama, suvim grožđem, ruzmarinom i drugim. Kulinarske suptilnosti pojavljuju se u pripremi recepata sa kestenima, od kojih je najpoznatiji ušećereni kesten, koji je malom francuskom gradiću Priva doneo slavu. Ništa manje vredni nisu ni specijaliteti na bazi kestena - izvrsna krema od kestena, kesteni sa ukusom konjaka, pire od kestena i druge francuske kulinarske poslastice.

Beskrajno ukusan i prijatan plod ima pomalo slatkast ukus, nosi dah šume, divljih pečuraka i mahovine. Međutim, postoji nešto zbog čega je veoma teško konzumirati ga i preraditi. To je njegova dvostruka ljuska. Prva se odlikuje tvrdoćom i glatkoćom, ali se lako ljušti oštrim nožem, čak i kada je plod sirov. Unutrašnja opna koja okružuje voće može se ukloniti samo ako je kesten kuvan ili pečen.

Evo nekoliko kulinarskih tajni za jednostavnu obradu kestena:

kuvani kesten

Da bi se olakšao postupak, kesten se kuva oko 3 minuta u nekoj biljnoj masnoći. Ljušti se pre potpunog hlađenja.

Druga opcija za lakše uklanjanje kore je ako se preko noći kesten drži u zamrzivaču i odmah nakon vađenja iz njega se potopi u vrelu vodu. Posle jednog minuta treba da se prebaci u hladnu vodu i da se počne sa ljuštenjem kore.

Međutim, ako jelo zahteva da kesten bude sa korom, plod treba izbušiti ili iseći u obliku krsta na dnu. Ako se ne preseku tako da narušite integritet ljuske, bukvalno će eksplodirati zagrevanjem.

Kesten je najlakše oljuštiti nakon kuvanja, što je najpopularniji metod toplotne obrade. Odabrani kesten seče oštrim nožem, stavlja se u šerpu sa vodom da ih pokrije i kuva oko 30-40 minuta.

Spremni su kad počnu da se dele. Ostavite ih da se malo ohlade i oljuštite ih. Sa gotovim kestenima možete stvoriti sve vrste kulinarskih remek-dela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest