Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske tajne pravog Gaspača

Kulinarske tajne pravog Gaspača

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
212
Pravi gaspačo

Kao što Bugari letnje vrućine dočekuju uz posudu ili čašu hladnog taratora, tako Španci uživaju u hladnoj letnjoj supi Gaspačo, koja je odavno poznata širom sveta.

O istoriji ove supe od paradajza se ne zna mnogo, odnosno previše se zna, zbog čega istoričari i dalje raspravljaju o njenom poreklu. Jedino što je naslednik arapske supe od belog luka, koja se pripremala samo od hleba, belog luka, maslinovog ulja, sirćeta i badema. Bez ikakvog svežeg povrća, a kamoli paradajza.

Ovih dana recepti za Gaspačo su toliko raznovrsni, da se nećemo zadržavati ni na jednom posebnom. Ono što čini savremeni Gaspačo, međutim, uključuje paradajz, paprike, krastavce, beli luk i hleb, sve mleveno i začinjeno solju, sirćetom i maslinovim uljem. Na kraju se u već gotovu supu dodaje povrće isečeno na sitne kockice i ponekad krutoni.

Evo šta treba da znate ako želite da napravite pravi Gaspačo:

1. Gaspačo uvek treba praviti sa svežim sezonskim povrćem. Ovo ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, jer je ova supa tipična za letnju, a ne zimsku sezonu i služi se veoma hladna. Jedini izuzetak je u nekim španskim regionima, kao što je La Manča, gde se može poslužiti i topla;

2. Nekada se za pravljenje Gaspača koristio samo stari hleb, koji je namerno ostavljen da odstoji oko nedelju dana. Ali to je bilo u vreme kada su ljudi sami pravili hleb i bio je veoma izdržljiv. U modernim vremenima retko ćete naići na hleb sa takvim rokom trajanja, ali u svakom slučaju nikada nemojte koristiti previše svež ili još topao hleb. Za tu svrhu je potreban suv hleb, koji se potopi u vodu dok ne nabubri;

3. Paradajz je glavni sastojak modernog Gaspača, tako da je važno da bude ekstra kvaliteta i dobro sazreo. Da biste mogli da ga lakše oljuštite, napravite rez nožem u njegovom donjem delu i stavite ga u ključalu vodu na nekoliko sekundi. Ponavljamo - samo nekoliko sekundi. Ne želite da ga kuvate, samo da ga oljuštite lako;

Kulinarske tajne pravog gaspača

4. U nekim receptima paradajz nije čak ni oljušten, već samo sitno iseckan. Pitanje ličnih preferencija;

5. Ideja je da se pomešaju svi sastojci za Gaspačo i za ovu svrhu se često koristi blender ili procesor hrane. Ali nemojte sve pretvoriti u pire – ovo nije gaspačo, iako se često tako servira u nekim restoranima! Tekstura hladne supe treba da bude kremasta, ali se mogu osetiti čestice povrća;

6. U nekim receptima luk se dodaje tradicionalnom povrću, ali se u stvarnosti ne pojavljuje u stvarnom receptu. Ono što je karakterističnije je da paprika treba da bude deblja paprika, i to zelena i da supa bude blago ljutkastog ukusa. tj. slobodno dodajte i ljutu papriku;

7. Da biste napravili Gaspačo biće vam potrebno mnogo maslinovog ulja (osim ako niste odlučili da držite dijetu bez masnoće), tako da je važno da izaberete samo vrhunsko ekstra devičansko maslinovo ulje;

8. Pravi Gaspačo se pravi od vinskog sirćeta iz Hereza, koje je veoma uobičajeno u Španiji i omiljeno je zbog svog blagog ukusa. Ako ga nemate, koristite drugo, ali ni u kom slučaju previše kiselo, jer ćete tada izgubiti ukus glavnih sastojaka za supu;

9. Gaspačo se može bezbedno čuvati u frižideru nekoliko dana i jesti narednih dana. Takođe se može poslužiti ne u posudama, već u čašama i služiti kao dodatak tekili, na primer.

Pogledajte takođe da li je moguća misija - dijeta sa supom od paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest