Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarske tajne za spremanje parfea

Kulinarske tajne za spremanje parfea

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Kulinarske tajne za spremanje parfea

Kada je reč o parfeu, najverovatnije zamišljate onu torticu koja se pravi od kore ispečene u rerni, prelivene mešavinom pavlake, šećera u prahu, želatina istopljenog u vodi i ostavljenog u frižideru makar na jedan dan i jednu noć.

Da, najverovatnije ćete sresti upravno slične recepte za parfe i za to kako se sprema desert, takođe ćete verovatno i dobiti upravo to ukoliko odlučite da poručite parfe u obližnjoj poslastičarnici ili prodavnici.

Istina o tome šta predstavlja klasičan parfe je sasvim druga. Parfe predstavlja sam krem i francuski je izum koji datira iz 1894. godine prema pisanim izvorima. Kada i kome je tačno palo na pamet ovo umetničko delo nije mnogo jasno, ali definitivno parfe ima francuske korene. Francuska reč Parfait u prevodu znači lep i besprekoran, kako bez sumnje treba da izgleda krem parfe.

Ako poručite krem parfe u SAD-u poručili biste krem koji se zapravo pravi od pavlake, šećera u prahu i želatina. U Ujedinjenom Kraljevstvu parfe čak nije ni sladak proizvod, već predstavlja paštetu od fino mlevene džigerice ili meso u koje se dodaje liker.

U sledećim redovima ćemo vam otkriti kako se pravi klasičan francuski parfe na način na koji su ga pravili francuski poslastičari tokom vekova - bez želatina i bez da stoji dan i noć u frižideru. Iznenadili ste se, zar ne?

Da biste napravili klasičan francuski parfe, biće vam potrebna 4 žumanca, 1 šolja šećera u prahu, 1/2 šolje vode, 500 ml pavlake za mućenje i prstohvat soli. Sada ćemo vam korak po korak pokazati kako se pravi sami parfe, s tim što uopšte nemojte podcenjivati informacije koje ćemo ostavljati u zagradama, zato što se upravo tamo kriju naše tajne za pripremu savršenog francuskog parfea.

Prvi korak je da zagrejete vodu u šerpi i da u nju dodate šećer. Dobro izmešajte i odmah kada voda rpključa, smanjite ringlu. Uz neprestano mešanje kuvajte na tihoj vatri još 5 minuta, nakon čega ostavite sirup da se blago ohladi (da ne ključa, ali da bude vruć).

Parfe

U posebnoj posudi umutite žumanca tako što u njih možete dodati i ekstrakt vanile. Muti se ili mikserom ili rukom dok se masa ne postane bistra.

U umućena žumanca dodajte šećerni sirup, ali u tankom mlazu i uz neprestano mešanje smese. Kada dobijete glatku smesu, ostavite posudu u frižier,

Dolazi red na pavlaku, koja obavezno treba da bude sa visokim procentom masti i biljna (masnoća barem 33%), kao i da je odstajala barem jedan dan i jednu noć u frižideru.

Obe mase se pomešaju (najbolje špatulom, a ne mikserom).

Dobijeni krem parfe se sipa u kalupčiće, koji se ostavljaju u zamrzivaču na otprilike 2 sata (ni u kakvom slučaju ceo dan i celu noć).

U zaključku ćemo dodati da iako nije posebno jeftin za napraviti, recept za pravljenje parfea može mirno da se napravi u kućnim uslovima.

A da li ćete servirati parfe na prethodno ispečenoj kori ili u posudicama, pitanje je vašeg izbora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest