Pita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo.
Međutim, da se napravi jedna pita nije nimalo lako. Svako već zna da najukusniju pitu uvek pravi baba. Pre mnogo godina u prošlosti nije postojala mogućnost da se kupe gotove kore, već su ljudi morali da ih sami prave. Pravili su ih sami, razvijali i sekli. Danas postoje razne vrste kora za pitu i uvek se mislimo koje da izaberemo.
U ovom članku ćemo vas upoznati sa nekim specifičnostima pravljenja ovog ukusnog specijaliteta, koje će bez ikakve sumnje pretvoriti vašu pitu u pravo iskušenje.
Ako ste odlučili da koristite domaće kore, tj. da napravite pitu savijaču, potrebno je da imate kvalitetne namirnice, brašno da prosejete 2 puta, kako bi kore dobro narasle tokom termičke obrade.
Sledeći korak - koristite sirće. Čak i da se u receptu koji ste izabrali ne pominje sirće, poželjno je da koristite. Jedna kašičica će vam obezbediti elastičnost pri razvijanju kora, a i one će biti lake za oblikovanje.
Sledeća dva koraka su najvažnija: Prvo, kada kore budu gotove i počnete da pravite pitu, kada se poređali sve kore i ceo nadev, onda uradite sledeće: krajeve kora savijte ispod prve kore, koju ste stavili, pa zatim pitu uhvatite za oba kraja i vucite pokretima nagore i u stranu.
Ovaj postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da rukama pređete celu pitu. Druga glavna stvar je da se pita peče u šporetu na drva ili peći. To će obezbediti da vaša pita ima nesvakidašnji ukus.
Ako koristite gotove kore za pitu, evo šta treba da znate:
Prvo, veoma je važan nadev. Ako korisite kiselo mleko i sodu, koju ste rastvorili u njemu, to će vam biti garancija da će vaša pita biti vazdušasta. Mast daje specifičan miris, koja se odbro slaže sa testom i još važnije - daje mekoću i hrskavost korama. Pored sira, dodate i malo sitnog sira. Tako pita neće biti previše slana.
Kore kod ovakvog tipa pite su od ključnog značaja. One bi trebalo da budu sveže, jer u suprotnom postoji rizik da vaša pita ima blagi ukus užeglog, a to se nikako ne bi svidelo ni vama, a ni vašim gostima. Fine kore su previše nežne, pa je zato poželjno da uzimate po dve i da ih vijate.
Takođe, što vam je nadev tečniji, to će vam pita biti više vazdušasta i meka. Nemojte da vas zabrine ako kora pune ili vam nadev ostane - njime prelijte pitu.
Komentari