Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Namirnice štetne za jetru

Namirnice štetne za jetru

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890125
Namirnice štetne za jetru

Jetra je važan organ u telu čoveka koji ima važnu ulogu u metabolizmu i metaboličkim procesima. Ima funckije kao što je detoksikacija, sinteza proteina krvne plazme i proizvodnja biohemijskih materija, koje su neophodne za varenje. U jetri se nalazi i žuč, koja je veoma važna za procese varenja.

Oboljenja jetre i žuči nisu nimalo retka. Neki od uzročnika ovih oboljenja su ekološki problemi, lekovi i pojedine namirnice.

Pogledajte koje su to namirnice štetne za jetru:

- Belo brašno i svi proizvodi od njega - to je jedan od osnovnih razloga zašto nastaje kamen u žuči, a takođe doprinosi i pojavi ciroze jetre. U suštini, celokupno ometa normalan rad jetre i žuči.

- Bele namirnice i začini - beli pirinač, beli šećer, so. Probajte da beli pirinač zamenite smeđim, a beli šećer takođe smeđim šećerom. Naravno, već znamo da bez soli n emožemo u potpunosti, zato konzumaciju ovog belog začina treba svesti na minimum.

- Mesa koja su dimljena, marinirana i posoljena. Probajte da mesa začinite pravim jabukovim sirćetom, sokom od limuna, lukom, majčinom dušicom i kaduljom.

- Pržene namirnice

- Viršle i kuvane kobasice

- Ljuto je posebno štetno

- Svinjska mast i margarin

- Sve vrste prerađevina

- Bujoni od mesa

- Masna i prepečena hrana

- Namirnice koje u svoj sastav uključuju veliki broj pojačivača boja, ukusa i razne veštačke dodatke

- Ako već postoje problemi sa jetrom i žuči, nikako se ne preporučuju mahunarke i beli luk, a ožete ograničiti i konzumaciju pečuraka i oraha.

Vodite računa i kada pijete tablete i antibiotike, jer neki od njih negativno utiču na jetru. Paracetamol je veoma štetan za jetru.

Ako ste ipak odlučili da povedete računa o svojoj jetri, pazite da ne preterujete sa alkoholom, a posebno vodite računa kad su u pitanju nekvalitetna alkoholna pića.

Kada konzumirate alkohol, jetra automatski počinje da čisti organizam, a drugi važni procesi, kao što je prerada krvi u kojoj se nalaze razne materije odmah prelazi u sekundarne radnje.

Budite pažljivi i vodite računa o vašoj jetri i žuči, jer sa godinama, čak i da ne primetite neke neregularnosti, njihova funckija opada i oni vremenom sve teže rade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#208050
Korisnik#208050
08.12.2018 23:17
Nista baš mnogo upućeni !!! Citiram Vas: "Ljuto je posebno štetno"...
Najveći naučnici u ovoj oblasti se slažu:

Zašto su ljute papričice zdrave?
Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Deluju antiupalno: Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol: Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema: Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

A OVO JE SAMO DELIĆ...
6
0