Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Alkohol kod visokog krvnog pritiska

Alkohol kod visokog krvnog pritiska

Jana G.Jana G.
Početnik
1773
Alkohol

Poznato je da konzumiranje alkohola može da utiče da krvni pritisak poraste. Ispijanje preko 100 ml žestine privremeno može povećati krvni pritisak do kritičnih granica.

Redovna konzumacija alkohola više od 2 - 3 čašice može dovesti do ozbiljnih posledica. Smanjenjem alkohola se može sniziti i visok krvni pritisak.

Zloupotreba alkohola

Ako imate visoki krvni pritisak, izbegavajte konzumaciju velikih količina žestokog alkohola. Specijalisti tvrde da možete konzumirati alkohol u ograničenim količinama, ako već imate visoki krvni pritisak.

VBisok krvni pritisak

Oni savetuju da muškarci preko 65 godina ne bi trebalo da konzumiraju preko 100 ml žestokog alkohola dnevno. Za istu dob važi i ograničenje u ispijanju piva - nije dozvoljeno preko 800 ml piva i preko 400 ml crnog vina. Ako se ovakva ograničenja ne poštuju, to može dovesti do problema, koji se dovove u vezu sa viskim krvnim pritiskom.

Pivo

Muškarci stariji od 65 godina, kao i žene svih uzrasta ne treba da konzumiraju preko 45 ml žestine dnevno. Ograničenje za crno vino je 200 ml, a za pivo - 350 ml. Iako malo ljudi poštuje ova ograničenja, posebno kada se radi o praznicima sa društvom, svako bi trebalo da vodi računa o svom zdravlju.

Osobe koje imaju visok krvni pritisak treba da znaju da redovno konzumiranje alkohola vodi i do suvišnih kilograma, budući da je alkohol kaloričan.

Samo po sebi, dobijanje na kulaži može dovesti i do toga da se krvni pritisak poveća. Ako osoba ima hipertoniju, suvišni kilogrami nikako neće povoljno uticati.

Ako imate visok krvni pritisak i pijete lekove, kako bi držali stanje pod kontrolom, trebalo bi da znate da većina lekova ne može da se kombinuje sa alkoholom.

Specijalisti preporučuju mladim osobama, koje imaju probleme sa krvnim pritiskom, da budu pažljivi kada je konzumacija alkohola u pitanju.

Naravno, u društvu se može popiti po čašica. ali trebalo bi obratiti pažnju na količine, kako to ne bi izazvalo dodatne probleme sa krvnim pritiskom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest