Nezdrava ili štetna hrana je svuda oko nas. Veoma često je upravo ona osnovna doza kalorija, koje uzimamo tokom dana. U dinamičnom radnom danu, spokojna i zdrava ishrana, bogata vitaminima, koja pomaže našem organozmu da se bori sa različitim infekcijama, je teško dostižna. U ubrzanoj svakodnevici ne ostaje nam mnogo vremena za redovnu ishranu i tako su mesta koja prodaju brzu hranu dobila veliku popularnost.
Robovanje štetnim navikam u ishrani traži dublju analizu i čitav spektar znanja o pravilnoj ishrani, uključujući i odgovore na pitanja, koje su to štetne namirnice. U sledećim redovima pogledajte koje su to štetne namirnice koje se konzumiraju svakodnevno:
Beli rafinisani šećer
Čak i ne mislite o tome, da kada započinjete dan šoljom kafe, koju ste zasladili kašičicom šećera. Konzumacija hrane sa belim šećerom beleži ogroman rast - čokolada, napolitanke, bombone, torte. Uz sve ovo ide i šećerna bolest, karijes, artritis, oboljenja živaca. Deca su najčešće žrtve rafinisanog belog šećera.
Belo brašno
Sa novim tehnologijama proizvodnje hleba i pekarskih proizvoda, hleb koji kupujemo ima veoma malo zajedničkih stvari sa onim hlebom koji je nekada pripreman. Tada omotač zrna i njegova klica nisu odvajani od zrna prilikom mlevenja. Upravo tamo se nalaze korisni sastojci - vitamini, enzimi, mikroelementi, celuloza. Ukus je sada možda poboljšan, ali na račun koristi za naše zdravlje.
So
So je nepotrebna organizmu. U biljkama se ona nalazi u umerenim količinama, koje uzimamo i nema potrebe da dodajemo još soli. Štetnost soli se izražava u oboljenjima srca i krvnih sudova, oboljenjima bubrega, višku kilograma i drugim poremećajima. Biljke i začini mogu da zamene dodatu so.
Gazirani napici
Gazirani napici su u praksi veliki balon gasova u našem organizmu. Sadrže i značanu dozu konzervanasa i dodatog šećera. Upravo su gazirana pića glavni razlozi oboljenja sistema za varenje.
Energetska pića imaju veoma veliki procenat učešća u ovom štetnom izvoru zadovoljstva. Šećer i kofein su u njima u veoma značajnim količinama. Možemo ih slobodno nazvati hemijskim koktelima sa punim pravom.
Margarin
Pravi se od hidrogenizovanih biljnih masnoća, koje imaju veliki rizik za srce.
Pahuljice za doručak
Jednostavne za pripremu i u većem slučaju slatke, pahuljice za doručak su omiljene kod dece. Ipak, one sadrže značajnu količinu šećera i konzervanasa. Količine vitamina i cinka u njima nisu korisne, naročito za decu, jer premašuju dnevne preporučene doze.
Čips
Izazovni ukus čipsa dobro prikriva masnoće, kalorije i konzervanse, kojih ima veoma mnogo u njemu. Od transmasti, kojih je čips pun, holesterol skače jako na gore.
Namirnice bez masnoća
Proizvodi bez masnoća, ka kojima su se proizvođači u prehrambenoj industriji orijentisali u poslednje vreme, u stvari su proizvodi puni šećera, zaslađivača i sirupa od kukuruza. U suštini, masnoće nisu neprijatelj zdravlja, već njihova prekomerna upotreba.
Namirnice, koje su proglašene za zdrave
Ovo je opasna hrana, koja je proglašena zdravom, a mi u to uopšte ne sumnjamo. Voćni jogurti, pakovane ovsene pahuljice, prirodni sokovi u tetrapaku, flaširana mineralna voda i drugo.
U voćnim jogurtima ima mnogo štetnih sastojaka, uključujući mnogo rafinisanog šećera i štetnih zaslađivača. U ovsenim pahuljicama u pakovanju ima veštačkih boja, koje sadrže jedinjenje 4-metilimidazol. Ovo jedinjenje je potencijalni kancerogen. Fitinska kiselina u ovsenim pahuljicama izbacuje kalcijum i niz drugih važnih elemenata iz organizma.
Voćni sokovi sadrđe previše fruktoze i zaslađivača, a nemaju vlakna. Kada fruktoza u čistom obliku uđe u krv, ona je veoma štetna.
U flaširanoj vodi ima hemikalije, koja se naziva bisfenol, a potiče od plastične ambalaže. Ova hemikalija je kancerogena i dovodi do narušavanja metaboličkog balansa organizma. Voda u staklenim bocama je zaštićena od ovog problema.
Crveno meso
Prema rečima stručnjaka za ishranu, česta konzumacija crvenog mesa dovodi do reumatoidnog artritisa. Svakodnevna konzumacija povećava 2 puta rizik od oboljevanja. Kolagen je taj koji je označen za krivca ove bolesti. Previše gvožđa pak dovodi do oštećenja tkiva.
Gotovi sosevi
Kečap, majonez i različiti sosevi, dodaju našem telu čitavu invaziju kalorija. Ove kalorije su miks hemikalija, masnoća i ugljenih hidrata. Povećana upotreba ovih soseva za začinjavanje hrane je ozbiljna pretnja za organizam, kao što je mogućnost oboljevanja od raka, bez obzira na ukus koji mami.
Opasne kominacije namirnica u svakodnevnoj ishrani
Svakome je poznato da postoje namirnice i hrana koje ne treba da se kombinuju. neke dovode do težine u stomaku, druge dovode do poremećaja u varenju, a neke čak imaju i ozbiljnije posledice za zdravlje. Zbog toga je racionalna ishrana ona koja uključuje izbegavanje kombinacije namirnica koje su štetne.
Prvo treba sa shvatimo činjenicu, da svaka osoba ima jedinstvenu genetiku i jedinstveni sistem za varenje i razmenu materija i da zbog toga neke namirnice neko ne može da podnosi, a drugi ih sa lakoćom jede i vari. Zbog toga moderna dijetologija promoviše individualni režim ishrane. Pravila i norme ishrane ne ulaze u suprotnost sa ovom koncepcijom, pa su zbog toga pravila ishrane starih osoba, beba ili male dece u potpunosti saglasna i validna.
Preporučeni ili potpuno zabranjeni tandemi u namirnicama dolaze iz ajurvede, makrobiotike, ishrane po krvnoj grupi, odvojenoj ishrani, tibetanskoj medicini i još mnogim naukama. Ove škole su empirijski došle do zaključaka o tome koju hranu ne treba uzimati zajedno.
Loše kombinacije hrane uključuju one između proteina i ugljenih hidrata u odvojenoj ishrani. Ne preporučuju se mlečni i mesni proizvodi u kombinaciji sa hlebom, krompirom, pirinčem ili testeninom. Međutim, postoje razlike između proteinskih namirnica kao što su mlečni proizvodi sa jajima, meso ili mahunarke sa orasima. To nas sprečava da utvrdimo koja je škola najbliža istini.
Prema tibetanskoj medicini, mlečnu kiselinu i voćne sokove ne treba mešati. Ajurveda poriče kombinaciju mleka sa drugom hranom. Namirnice i njihove kombinacije različito utiču na svaki organizam, jer su drugačije raspoređene i stoga ne postoji univerzalna preporuka.
Štetne kombinacije hrane i lekova
Ovo pitanje je takođe ozbiljno na dnevnom redu. Naročito nakon smrti pacijenta koji je uzimao lekove za razređivanje krvi sa sokom od grejpfruta. Grejpfrut inhibira enzime jetre i remeti metabolizam lekova.
Crveno vino i dimljena hrana mogu podići pritisak kada se uzimaju sa MAO inhibitorima. Hrana bogata vlaknima usporava delovanje paracetamola, a fitin ometa apsorpciju kalcijuma. Alkohol ometa metaboličke procese svih lekova, posebno onih za nervni sistem.
Kada se beli luk kombinuje sa paracetamolom, sastojci belog luka potiskuju enzime koji na visokim temperaturama razgrađuju preparat, pa ni ova kombinacija nije dobra. Pitanje kombinovanja lekova sa hranom takođe nije tako dobro razjašnjeno kao pitanje interakcija samih lekova.
Zdrave zamene za svu štetnu hranu su alternativa bez koje ne možemo da obezbedimo svoje zdravlje. To su uglavnom namirnice prirodnog porekla – sezonsko voće i povrće, lagano meso i riba i najvažnije, neprerađena hrana, koja se kuva kod kuće.
Ova hrana uvek sadrži samo sastojke koje bira onaj ko će je konzumirati. Kreiranje uravnoteženog jelovnika nije teško i počinje odabirom sezonskih proizvoda i završava se njihovom pripremom kod kuće, a to je garancija da štetne namirnice ne mogu dospeti u naš svakodnevni život.
Komentari